Kyle Shutt – Doom Side of the Moon

Bij het opnemen van een heavy metal versie van het Pink Floyd-nummer Time kreeg The Sword-gitarist Kyle Shutt een inval om dan maar meteen het hele album Dark Side of the Moon onder handen te nemen. Wie bij de titel Doom Side of the Moon een doom metalversie van Dark Side of the Moon verwacht komt echter bedrogen uit. Hoewel er genoeg treurnis valt waar te nemen, dat dan weer wel.

“A heavy metal celebration of Pink Floyd” staat er met grote letters te lezen op de albumcover van de promo. Vervang het woordje celebration door torture en de vlag dekt de lading een stuk beter. De eerste drie nummers blijven redelijk dicht bij de originele uitvoeringen en dat roept dan ook de vraag op waarom er überhaupt aan dit project is begonnen. Dat verandert echter bij Time, dat wel stevig onder handen is genomen. Of je daar blij van wordt, is een ander geval. Hyperactieve drums, een agressieve gitaarriff en enkele breaks daarin dragen niet bij tot een stukje luisterplezier. Bij The Great Gig in the Sky krijgen we aan het eind een soort opbouw à la A Day in the Life van The Beatles. Bij Money hebben we hetzelfde verhaal als bij Time, een herhaling van zetten dus. Us and Them is wel een voorbeeld van hoe een heavy metalbewerking van een nummer goed uit kan pakken. Bij het origineel blijven, maar dan wel met een heavy metalgeluid. Brain Damage bewijst in deze uitvoering eer aan de titel. Deels getormenteerde vervormde vocalen en geluidseffecten die hersenschade kunnen veroorzaken. Valt er verder dan niets positiefs over Doom Side of the Moon te melden? Zeker wel, de totale speelduur is vier minuten korter dan Dark Side of the Moon. Dat scheelt!

Het zou me overigens niet verbazen wanneer de overgebleven leden van Pink Floyd onder het motto #metoo ook kenbaar maken dat ze met ongewenste intimiteiten te maken hebben. Om te voorkomen dat u wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid; ga vooral niet tot aanschaf over.

Label:

Music Theories Recordings, 2017

Tracklisting:

 1. Speak to me
 2. Breathe (in the Air)
 3. On the Run
 4. Time
 5. The Great Gig in the Sky
 6. Money
 7. Us and Them
 8. Any Colour you Like
 9. Brain Damage
 10. Eclipse

Line-up:

 • Alex Marrero – Zang
 • Kyle Shutt – Gitaar
 • Bryan Richie – Bas
 • Santiago Vela III – Drums
 • Joe Cornetti – Toetsen
 • Jason Frey – Saxofoon

Links: