Kval – Laho

Finse atmosferische black metal, kan niet slecht zijn. Of toch? De vraag stellen is ze ergens al beantwoorden, al doet het fraaie artwork anders vermoeden, maar toch besteden we even iets meer woorden aan de tweede release van dit soloproject Kval. Vier tracks die samen voor een kleine veertig minuten aan materiaal zorgen, dus je weet dat je lange tracks mag verwachten.

Op zich klinkt deze opbouw erg vertrouwd in de oren, met enerzijds stoffige blackmetaluithalen en anderzijds wat luchtige woudakoestiek. De riffs zijn goed, maar gaan niet tot op het bot, en de productie klinkt lekker ruw. Ietwat onafgewerkt ook, als je het geluid van de doffe snaredrum en mix van het geheel even analyseert. De inhoudelijke pijnpunten zijn echter ook erg duidelijk, want muzikaal blijft dit erg oppervlakkig en voorspelbaar klinken. De vocals zijn wat naar de achtergrond getrokken, maar los daarvan weet dit geschrei me niet te overtuigen.

Geen buis voor de Fin, hier en daar geeft hij wel getuige van een goed gevonden rustpunt of riff, maar dit wordt maar al te vaak dodelijk traag en saai gebracht. Dit is er eentje voor liefhebbers van de grote middenmoot en zelfs dan zou ik er niet te veel van verwachten.

Score:

55/100

Label: 

Hypnotic Dirge Records, 2019

Tracklisting:

  1. Valosula
  2. Laho
  3. Pohjanriitti
  4. Kaihon Kuiskaus

Line-up:

  • Kval – Alles

Links: