Kuritarvitaja – Screams of Misery

Volgens de overlevering is Screams of Misery het beste muziekstuk ooit opgenomen in ons universum (met uitzondering van Mercurius), en is het in staat om kanker en blindheid te genezen. Het Estse Kuritvarvitaja maakt crust/punk in eigen beheer. De tracklisting op Screams of Misery volgt in chronologische volgorde het songwritingproces van de band.

Naar eigen zeggen is de band nog op zoek naar een eigen geluid. Dit is inderdaad terug te horen op deze EP. Het zijn bijna twintig minuten onsamenhangende riffs en drums, in een niet al te beste mix. Daarbij is een rockgeluid aangehouden, waardoor de drums wel erg aanwezig zijn, terwijl die nou net niet heel veel bijzonders te vertellen hebben. Ik heb de plaat nu een paar keer geluisterd, maar niets blijft echt hangen. Op Dissident is nog een audiopassage van twee minuten toegevoegd. De vaart wordt daarmee uit de muziek gehaald. Het voegt niet zoveel toe in dit geval.

Met Tapke planeet maa trapt de band af met melodie en overstuurde cymbalen, die vreemd boven de mix uitsteken. De riffs en drums pakken wat d-beat op en daardoor zit er enige groove in. Echt strak wordt er ook niet gespeeld. Op Harjakangelane loopt de gitaar wat achter de drums aan te sloffen. De vocalen zijn crusty grunts die als een soort vierde laag in de muziek zijn geabsorbeerd, vrijwel onverstaanbaar. Daar zit meer in, want het keelgeluid herbergt smerigheid. Op Dissident mogen de vocalen prominent optreden, maar de riffs blijven steken in een herhaling waardoor de initiële opbouw verloren gaat. Het idee zit er wel, maar het komt er zo knullig uit…

Op Screams of Misery staan een paar leuke ideeën, maar die komen nog niet goed uit de verf. Het mist ontknopingen, statements, boodschap en muzikale beleving. Nu klinkt het alsof iemand een paar drumritmes speelt, een ander wat akkoorden aanslaat, en iemand op de maat wat onverstaanbare woorden grunt. Het is allemaal zo middelmatig en vrijblijvend. Ik ben niet blind, en heb ook geen kanker, dus de helende waarden van deze EP kan ik niet beoordelen. Het statement lijkt me echter op zijn minst twijfelachtig met deze matige muzikale kwaliteit.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Tapke planeet maa
 2. Harjakangelane
 3. Dissolving bodies in an acid bath
 4. Dissident
 5. Screams of misery
 6. Untitled 1

Line-up:

 • Robin – Drums
 • Märt – Vocalen
 • nossu – Gitaar
 • Rauno – Gitaar
 • Urni-Mati – Basgitaar
 • Märt, Kadi, Hardi, Regina, Mia, Maro Li – Vocalen track 5

Link: