Kuolemanlaakso – Uljas Uusi Maailma

Kuolemanlaakso – Uljas Uusi Maailma
Svart Records, 2012

De Finse band Kuolemanlaakso, wat een Finse vertaling is voor Death Valley, bestaat sinds 2010 en brengt nu haar debuutalbum uit.

Na het album enkele keren beluisterd te hebben, kan ik er geen labeltje op plakken en dat is dus knap gedaan van de band. Om toch een indicatie te geven wat je kan verwachten, het is een mengelmoes van death/doom/black/gothic/dark metal. Vocaal is er sprake van beschaafde grunts, screams en gesproken woord, alles dan wel in het Fins. Vooral de eerste wat langzamere nummers neigen naar een Triptykon– (gitaar)sound. Misschien niet zo vreemd, als je weet dat de productie in handen is geweeest van de gitarist van deze band, de heer V. Santura. De meeste nummers worden nog voorzien aan een licht aanvullend toetsengeluid. Op het moment dat het daarbij blijft is dit prima, maar op de twee nummers waar dit met een hoge tonen en vervelend riedeltje prominent in de mix staat, komt het irritant over. Het vierde nummer Roihusydän is een onbegrijpelijk, maar gelukkig wel kort nummer, waarop de oerwoudtrommels en dito geluiden voor de muzikale omlijsting zorgen. De zesde track Ikiuni is een zeer snel nummer met veel blastbeats.

Derhalve veel contrasten op dit album. Als je het allemaal niet zo extreem wil hebben op het black- en death metal-gebeuren, is dit wellicht een leuke aanrader.

Tracklisting:
Bandnaam - Album

 1. Minä Elän
 2. Kuun Lapset
 3. Nostos & Algos
 4. Roihusydän
 5. Etsin
 6. Ikiuni
 7. Uljas Uusi Maailma
 8. Aurinko

Line-up:

 • Kotamäki – Vocals
 • Kouta – Guitars
 • Laakso – Guitars, Keyboards
 • Usva – Bass
 • Tiera – Drums

Links: