Kruelty – Untopia

Het Japanse Kruelty timmert sinds al 2017 flink aan de weg. Inmiddels heeft de band al een flinke lading fans aan zich weten te binden. Dat kan niet los gezien worden van het feit dat deze vrienden continu touren en er tegelijk in slagen om met regelmaat nieuwe muziek uit te brengen. Het eerste album A Dying Truth en de voorafgaande EP Immortal Nightmare zijn wereldwijd ontzettend goed ontvangen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor dit tweede album. Net zoals het eerste album is Profound Lore Records het label van dienst. In het geval dat je ondanks alles toch nog onbekend bent met deze band een korte beschrijving. Kruelty maakt een mix van zowel death metal als beatdown hardcore. Klinkt misschien niet heel overtuigend of vernieuwend want deze genres worden al jaren gemixt. Echter is het maar weinig bands gegeven om dat zo strak en overtuigend te doen als de wijze waarop de vijf Japanners dit doen. Ze geven zelf aan inspiratie te zoeken bij Zweedse en Finse death metal en Amerikaanse beatdown uit de jaren negentig.

Na een korte onheilspellende melodie wacht de band geen seconde om een gigantische bak geweld over de luisteraar heen te smijten op Unknown Nightmare. Hardcore voert de boventoon, maar de eerste catchy deathmetalriffs komen al naar voren. En wat een strot heeft zanger Tatami. Dit is echt een heerlijk nummer om mee te starten. De zes minuten zijn echt binnen een mum van tijd voorbij. Harder Than Before bevat mogelijk meer stuiterende deathmetalriffs en wordt met een lekkere breakdown afgesloten. Burn The System gaat met de vaste muzikale ingrediëntenlijst van start, maar deze keer bouwt de band een moment in om de luisteraar kort te laten bekomen van het eerste pak slaag. De vaart gaat er gelukkig niet zoveel uit dat het storend is, het voelt juist heel natuurlijk. Wat timing betreft slaagt het vijftal erin op het hele album alle nummers heel natuurlijk over te laten lopen en dat luistert zeer prettig.

De kwaliteit blijft ook op Reincarnation en Maze of Suffering van hetzelfde hoge niveau. Hier kan je als luisteraar twee kanten op. Je kan er geen genoeg van krijgen of je bent al murw gebeukt en bent toe aan wat zuurstof, want het is lastig te beschrijven met woorden op wat voor intense wijze Kruelty tekeer blijft gaan. Je bent als luisteraar op een agressieve wijze bij je strot vastgepakt maar desondanks wil je toch niet losgelaten worden. Manufactured Insantiy heeft op het einde een alles vermorzelende breakdown. Live gaat dit stukje muziek zorgen voor een gigantische moshpit vol rondvliegende armen en karatetrappen. Afsluiter Untopia is het meest hardcore gerelateerde nummer dat ons ten gehore wordt gebracht. Op heerlijke typische wijze knalt de band hier naar de laatste muzikale noten. Alle zeven nummers waren op eigen wijze indrukwekkend en dat zonder teveel geëxperimenteer. Dat maakt het des te knapper dat ondanks deze eenvoud amper een foutje of misplaatst moment te ontdekken valt.

Het lijkt wel of tegenwoordig elk hardcore gerelateerd album bij Taylor Young (Xibalba, Nails) van Pit Studio’s is opgenomen want ook Kruelty is hier tijdens de meest recente optredens in Amerika gestopt. De kwaliteit is zoals we gewend van de heer Young zeer hoog. Er is aan niets te horen dat er even tussen de optredens door een album is opgenomen. Bewonderenswaardig dat je dit als band tijdens het touren voor elkaar krijgt. Kruelty imponeert op Untopia en heeft zichzelf wederom overtroffen. Voor liefhebbers van Xibalba, Enemy Mind en Irate.

Score:

80/100

Label:

Profound Lore Records, 2023

Tracklisting:

 1. Unknown Nightmare
 2. Harder Than Before
 3. Burn The System
 4. Reincarnation
 5. Maze Of Suffering
 6. Manufactured Insanity
 7. Untopia

Line-up:

 • Tatami – Zang
 • Zuma – Gitaar
 • Ken – Gitaar
 • Seina – Basgitaar
 • Mani – Drums

Links: