Kromheim – Kromheim

Er zijn nog een aantal platen uit 2020 die ik van een review moet/wil voorzien. Eén daarvan is de debuut EP van Kromheim, een Pool genaamd
Mikołaj Popławski die er uitziet als een gezapige kerel, eentje om een pint mee te pakken. Hij doet alles in zijn eentje, en dan bedoel ik wel dat hij melodische viking death metal op zijn eentje in elkaar steekt. Vier nummers lang, voor het eerst, zoals gezegd.

Ik zal jullie deze EP niet aanraden om eerlijk te zijn. Maar toch wil ik er gebruik van maken om een boodschap te brengen. Autonomie als artiest is een belangrijke zaak. Besef wel dat autonomie niet hetzelfde is als alles zelf doen. Autonomie bestaat er ook in dat je hulp vraagt aan mensen die beter zijn dan jijzelf op bepaalde vlakken. Als je dat niet doet dan loop je het risico dat je niet door hebt hoe jaren negentig PC-game je artwork er niet uitziet. Of hoe houterig je nummers in elkaar zitten, met een gebrekkig gevoel voor timing. Dan loop je het risico dat het drumwerk veel te generiek klinkt. En dan loop je een nog groter risico dat je uitstekende melodeath (Gothenborg) gitaarwerk niet wordt opgemerkt. Je moet al een grote Amon Amarth/Dark Tranquillity/Mors Principium Est/Omnium Gatherum fan zijn om alle matigheid er bij te nemen van dit Kromheim. Ook de gesproken grunt steekt wat tegen na een eind als ik zo eerlijk mag zijn. Ik hoop dan ook dat Kromheim enkele leden in dienst neemt en meneer Mikołaj Popławski zich concentreert op zijn gitaar, want dat is zijn grootste troef.

Luistertip: Freedom.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Prayer
2. Freedom
3. Revenge
4. Storm of the Gods

Line-up:

Mikołaj Popławski – alles

Link: