Kroh – Altars

Met de jonge Poolse zangeres Oliwia Sobieszek heeft het van origine uit Birmingham afkomstige Kroh in 2014 een doorstart gemaakt, na een kortstondige break-up in 2013. De bakens zijn met Altars ook wat verzet, het is nu iets meer doom en stoner georiënteerd, zij het met diverse twists. Tevens is de zang wat meer naar de voorgrond gehaald. Het album is oorspronkelijk al in 2016 uitgebracht, maar aangezien de gelimiteerde editie van honderd digi-cd’s al snel was uitverkocht, is er nu een nieuwe versie via Minotauro Records op de markt gebracht. Daardoor is het album alsnog bij Zware metalen terecht gekomen.

Wat zeker wel is gebleven, zijn de behoorlijk pakkende melodielijnen. Dat wordt dan nog versterkt door de zang van Oliwia, die met enige regelmaat klinkt als een kruising tussen Amy Lee (Evanescence) en Sharon den Adel (Within Temptation). Dat geeft een interessante mix met het smerige en brommende lage gitaargeluid van Paul Kenney. Zo af en toe wordt er ook een bombastisch stukje doorheen gegooid, waardoor het voor de verstokte doomfanaat waarschijnlijk te gelikt klinkt. Het nummer Break the Bread, dat het gebeuren relatief simpel houdt op een laag tempo en waarbij Oliwia een stukje lager zingt, is een doomkraker die er mag zijn. Bij Cold krijg ik het ook daadwerkelijk koud en lopen de rillingen over mijn lijf. We krijgen opeens een elektronisch vervormde stem, een ondersteunende drumbeat en een jankende gitaar. What the fuck doet dit nummer op het album? Het afsluitende Precious Bones zet wel weer in met het vertrouwde gitaargeluid, maar bij de coupletten is er geen gitaar te horen. Dat maakt dat Altars met een flinke anticlimax eindigt en dat is nooit gunstig voor het eindcijfer.

Altars is een album met meerdere gezichten. Doomfans raad ik aan om eerst maar eens te luisteren voor aanschaf. Liefhebbers van het zwaardere werk met prima vrouwelijke vocalen kunnen dit album waarschijnlijk beter verteren en/of waarderen.

Score:

68/100

Label:

Minotauro Records/Devizes Records, 2017

Tracklisting:

 1. Krzyżu święty
 2. Mother Serpent
 3. Living Water
 4. Feed the Brain
 5. Malady
 6. Break the Bread
 7. Stone into Flesh
 8. Cold
 9. Precious Bones

Line-up:

 • Oliwia Sobieszek – Zang
 • Paul Kenney – Gitaar
 • Darren Donovan – Bas
 • Rich Stanton – Drums

Links: