Kreyll – Demo MMXXII

Een nieuwe Nederlandse blackmetalband! Kreyll wordt gevormd door de verder niet nader toegelichte figuren Gedrocht en Geteisem. Zij hebben het lieflijke Noord-Brabantse dorpje Heeze als uitvalsbasis maar er is ook een link met het Verenigde Koninkrijk. Begin dit jaar werd Demo I uitgebracht, maar de twee waren niet tevreden met het eindproduct en besloten het door de muzikale wasstraat te gooien. Het resultaat is Demo MMXXII en die uitgave is nu zowel digitaal beschikbaar als op tape via Zwaertgevegt. Het resultaat van de remix en remaster mag er zijn: het geheel klinkt nu werkelijk als om door een ringetje te halen.

En dat is maar goed ook, want Gedrocht en Geteisem schuwen het experiment niet op MMXXII. Black metal is slechts het startstation voor een verkenning langs verschillende muzikale velden. Zo start Hemeltergen furieus, daarna gaan we al snel naar epische folkstukken à la Borknagar en dat flink ondersteunt met snel gitaarspel, om vervolgens het gas weer open te draaien en de cleane zang weer over te laten gaan in een blackmetalkrijs. Het gas gaat er nog extra op, maar de afsluiting is aan de gitarist die het nummer uit mag spelen.

Zwarte Ogen, Blauwe Duivel is een instrumentaal tussendoortje en klinkt haast als surfrock, wederom voorzien van fraai gitaarspel. Knekelgrondasceet begint onheilspellend – inclusief doodsrochel – en wordt daarna haast Enslaved-experimenteel, terwijl op de hele demo gelijkenissen met Arcturus ook niet ver weg zijn. In plaats van langzaam weg te mijmeren, besluit Kreyll de eerste uitgave met een knal te beëindigen door terug te keren bij pure blackmetal. Het is allemaal erg leuk gedaan.

Of Kreyll direct van toegevoegde waarde is voor de Nederlandse blackmetalwereld is nog even afwachten na feitelijk slechts twee nummers, maar de band verdient lof voor de experimenteerdwang. Het kost even wat moeite om goed in Demo MMXXII te komen maar dan ligt er toch echt een alleraardigst plaatje klaar. Ik ben razendbenieuwd hoe dit op een grote mensenalbum uitpakt.

Zelf horen hoe MMXXII klinkt? Van label Zwaertgevegt mogen we enkele tapes weggeven!

Label:

Eigen beheer, Zwaertgevegt, 2022

Tracklisting:

  1. Hemeltergen
  2. Zwarte ogen, blauwe duivel
  3. Knekelgrondasceet

Line-up:

  • Gedrocht – ?
  • Geteisem – ?

Links: