Kreator – Enemy of God Revisited

Kreator – Enemy of God Revisited
SPV, 2006

Begin vorig jaar bracht Kreator het langverwachte vervolg uit op het succesvolle Violent Revolution. Vier jaar duurde het voordat Enemy of God het licht zag. Het was het wachten meer dan waard! Enemy of God werd goed ontvangen bij zowel pers als publiek. Aanstaande maandag komt er een nieuwe versie van dit album uit: Enemy of God Revisited. Deze release is een DVD versie van het album, met als extratje ook nog de cd versie van het album. Deze cd kent een tweetal bonusnummers.
Maar wat moet ik dan verwachten van een dvd Album? Allereerst staat het album op de dvd. En dat in 5.1 versie (speciaal voor mensen met een duurdere stereo dan ik heb… ). Daarnaast is het optreden te zien dat de band vorig jaar op Wacken gaf, een aantal videoclips en nog meer bonus mateteriaal. Omdat Enemy of God al bij de release in 2005 besproken laat ik de bonus cd buiten deze recensie.

Zoals gezegd, op de dvd staat dus het optreden dat de band vorig jaar op wacken gaf. Dat is dus één uur aan muziek, waarvan vier nummers van Enemy of God afkomstig zijn. Ik had van te voren zo mijn twijfels over dvd die erbij zit, omdat de band met Live Kreation een paar jaartjes terug ook al een live dvd heeft gemaakt. Maar de dvd met het Wacken optreden voegt juist iets toe aan die andere release. Het mooie van dit schijfje is hoe de sfeer van het optreden je beeldscherm/speakers uitknalt. Dat komt door een paar dingen, allereerst heeft Andy Sneap zijn aangeboren drang om zoveel mogelijk aan knopjes te zitten afgeleerd (dit tot groot genoegen van zijn vrouw). Sneap heeft het concert afgemixt, maar in tegenstelling tot Live Kreation heeft hij alles niet opgepoetst.

Daarnaast komt het door de regie, die hebben gekozen voor veel shots van het publiek. Ook wisselen de beelden zich snel af. Mille krijgt erg veel aandacht van de camera, maar tussen de nummers door is hij dan ook spraakzamer dan op het eerder genoemde Live Kreation. Wat erg opvallend is aan de beelden is dat bij het wacken optreden is dat er veel ruis op zit. Bij drie bonusnummers van het optreden op Rockpalast. Is het beeld juist heel helder. Verder zijn de videoclips een leuke toevinging aan het geheel.

Tracklist DVD:

 1. Kreator - Enemy of God Revisited
  Enemy Of God
 2. Impossibel Brutality
 3. Pleasure To Kill
 4. Phobia
 5. Violent Revolution
 6. Suicide Terrorist
 7. Extreme Agression
 8. People Of The Lie
 9. Voices Of The Dead
 10. Terrible Certanity
 11. Betrayer
 12. Flag Of Hate
 13. Tormentor

Rockpalast:

 1. Reconquering the Throne
 2. Renewal
 3. Servant in Heaven – King in Hell

Videoclips:

 1. Enemy Of God
 2. Enemy Of God (Making Of)
 3. Dystopia
 4. Impossible Brutality
 5. Dying Race Apocalypse

Tracklist CD:

 1. Enemy of God
 2. Impossible Brutallity
 3. Suicide Terrorist
 4. World Anarchy
 5. Dystopia
 6. Voices of the Dead
 7. Murder Fantasies
 8. When Death Takes it´s Dominion
 9. One Evil Comes – A Million Follow
 10. Dying Race Apocalypse
 11. Under a Total Blackened Sky
 12. The Ancient Plague
 13. Toxic Trace (Live in Busan, Corea)
  Bonus Track
 14. Coma Of Souls (Live in Busan, Corea)
  Bonus Track

Line-up:

 • Mille Petrozza – Gitaar en zang
 • Jürgen “Ventor” Reil – Drums
 • Christian “Speesy” Giesler – Basgitaar
 • Sami Yli-Sirniö – Gitaar

Links: