Krashkarma – Falling to Pieces

Vóór het schrijven van deze review had ik nog nooit gehoord van Krashkarma, en ook op Zware Metalen is er tot nu toe geen eerdere review van deze band verschenen. Toch is Falling to Pieces al hun zesde studioalbum, waarbij de band een explosieve mix belooft van muziek die vergelijkbaar is met bands als Lacuna Coil, Amaranthe en Slipknot. Deze opmerkelijke combinatie van stijlen trok meteen mijn aandacht, en dit werd versterkt door het feit dat het hier om een metalduo gaat en niet om een volledige band. Niki Skistimas bespeelt de drums en verzorgt de zang, terwijl Ralf Dietel verantwoordelijk is voor de (bas)gitaar en ook vocaal bijdraagt. Het duo stelt dat ze een ‘larger-than-life’ geluid hebben dat je het gevoel geeft dat er vijf man voor je neus staat te rocken, en ze zijn vastbesloten om te laten zien wat je met slechts twee personen muzikaal allemaal kunt bereiken. Tijd om Krashkarma eens te checken dus!

Het album Falling to Pieces opent met het titelnummer, dat meteen de toon zet voor de rest van het album, met krachtige drums en energieke gitaren. Het couplet verschuift daarna juist naar een meer rock-georiënteerd geluid, waarbij de heldere stem van Niki naar voren komt en het bijna poppy refrein de luisteraar meeneemt naar een pakkend en toegankelijk stuk. Wat opvalt in dit nummer is de interessante afwisseling tussen Niki’s rockerige zang en de diepe growls van Ralf. Deze vocale contrasten vormen een kenmerkend aspect van het nummer en leggen de nadruk op de veelzijdigheid van de band. Het is ook duidelijk waarom Krashkarma vergeleken wordt met bands als Lacuna Coil, gezien de vergelijkbare dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke vocalen. Ondanks de hints naar andere bands, slaagt Krashkarma erin om een eigen geluid te behouden. Terwijl er elementen zijn die doen denken aan Lacuna Coil, neigt hun geluid eerder naar nu metal dan naar gothic metal. Dit verschil in stijl voegt een uniek element toe aan hun muzikale identiteit en geeft het nummer een moderne twist.


Het nummer How God Lost Her Virginity valt op, niet alleen vanwege de opvallende titel, maar ook omdat het als ballade een welkome afwisseling biedt voor het zware en agressieve geluid dat elders op het album te horen is. Het begint met een akoestische en rustige intro. Echter, de ballade neemt een wending en evolueert naar een energieker geluid voordat het weer terugkeert naar Niki’s heldere vocalen in balladvorm. Dit resulteert in een rustig, mooi metalnummer dat muzikaal interessant genoeg blijft om het album niet ter plekke volledig in te laten kakken, zoals vaak bij ballads het geval is.

Voor liefhebbers van wat modernere metal staat er voldoende op dit album om hun muzikale honger te stillen. Gedurende heel het album dienen de drums als een solide basis, die de nummers verankeren en naadloos laten harmoniseren met de pulserende baslijnen. Een perfect voorbeeld van hun energieke benadering is Voodoo Devil Drums. Dit nummer is lekker bombastisch en de interactie tussen de stemmen van Ralf en Niki is scherp en gefocust, wat zorgt voor een spannende muzikale dynamiek.

Al met al presenteert Krashkarma‘s Falling To Pieces een dynamische luisterervaring die liefhebbers van moderne metal zeker zal aanspreken. Met een bijzondere mix van invloeden, indrukwekkende vocale variatie en stevige instrumentatie, overstijgt dit album de verwachtingen van een metalduo en bewijst het dat groots geluid niet altijd een grote band vereist. De variatie in tracks, van krachtige energieke stukken tot ontroerende ballads, houden het album van begin tot eind spannend om naar te luisteren. Falling To Pieces is een heel mooie toevoeging aan hun muzikale portfolio en maakt nieuwsgierig naar eerdere en toekomstige muziek die deze band heeft uitgebracht. Zeker de moeite om eens te checken dus!

Score:

75/100

Label:

Rockshots Records, 2023

Tracklisting:

 1. Falling to Pieces
 2. 15 Minutes of Pain
 3. Survive the Afterlife
 4. Tap Dancing Through Minefields
 5. Last Rites
 6. Voodoo Devil Drums
 7. How God Lost Her Virginity
 8. Orphans in Zombieland
 9. Shut Up
 10. Fireball
 11. mONSTERS eXIT tHE hOPELESS
 12. Before the World Moved On

Line-up:

 • Niki Skistimas – Vocalen, drums
 • Ralf Dietel – Basgitaar, gitaar, vocalen

Links: