Kraków – Alive

Welke vijf kernwoorden zoeken we voor …. Kraków . Euhm, Stad in Polen, bekend om schaken, schaakborden? Universiteit…. Pas. Allemaal mis, want Kraków is natuurlijk een Noorse post-metal/stonerband, meer bepaald uit Bergen, met een eigen kijk op het genre. Met albums als Diin en Amaran (lees gerust wat de Zware Metalen redacteurs er toen van vonden) wisten de heren hun oeuvre uit te breiden en overal fans te vergaren, zij het voornamelijk Noormannen en -vrouwen. Alive bevat live versies van die oudere nummers, gespeeld op het USF Verftet festival in Bergen in 2016. De spectaculaire lichtshow van die avond is er helaas niet bij, de trance-inducerende Mjölnir waarmee Krakow zwaait (u weet wel, de krijgshamer van de Noorse god Thor) gelukkig wel.

Atmosferisch kan Kraków zeker wel genoemd worden. De plaat steekt van wal met enkele soundscapes, alvorens de stevigere riffs de bovenhand krijgen. Trage, zware riffs zijn meteen een uitnodiging voor een trance, die het hele nummer ( toch een slordige dertien minuten in totaal) aangehouden wordt. Na deze Monolith, dat u kent van het gelijknamige debuutalbum uit 2009, snijden ze Vitriol en Of Earth aan, van de jongste langspeler Amaran uit 2015. Deze wat atmosferischere nummers roepen beelden van smeulende kraters, duistere vreemde wezens en wegvliegende kraaien op. Vooral de angstaanjagende vocals in Of Earth dragen hiertoe bij.

Afsluiter van de plaat, Mound, is weer afkomstig van Diin. Hiermee gaat Kraków meer terug naar hun stonerroots. Het nummer bouwt rond een repetitief riffje helemaal op tot een volwaardig nummer, dat wat als een jam aanvoelt. Even valt het nummer stil op een post-rockgitaarriff na, alvorens plots helemaal open te barsten. Wat volgt is het stevigere post-rockwerk: stevige opbouwende bas en een drumbodem, bedekt met twee solerende gitaren, gepeperd met een hele batterij aan effecten. Deze climactische storm wordt toch een vijftal minuten aangehouden, genoeg om iedereen weg te blazen. Naar goede gewoonte is het podium op het einde van het optreden leeg, op de feedbackende gitaren na.

Label

Dark Essence Records, 2017

Tracklisting:

  1. Monolith
  2. Vitriol
  3. Of Earth
  4. Mound

Line-up:

  • Frode Kilvik – Bas, Vocalen
  • Kjartan Grønhaug – Gitaar
  • René Misje – Gitaar, Vocalen
  • Ask Ty Arctander – Drums

Links

Geef een reactie