Kowloon Walled City – Container Ships

Kowloon Walled City – Container Ships
Brutal Panda Records, 2012

Kowloon Walled City was een wijk in Hong Kong, die tot de jaren negentig bestaan heeft en die geregeerd werd door de oosterse triades. Het was een zo van god en de mensen verlaten oord dat het daglicht er amper doordrong. Een fijne plek, kortom. Wie de sfeer van dat illustere oord eens goed wil inademen staat maar één ding te doen: deze cd eens beluisteren. Container Ships is reeds de vierde schijf die deze groep uit San Francisco ons voor de voeten gooit, en meteen ook de beste uit het rijtje. Als je gaat luisteren zit je ofwel de hele rit uit of je flikkert het meteen in de vuilnisbak. Compromisloos plaatje heet dat dan.

In het eerste nummer bouwt men alles nog rustig op, om te eindigen in een muur van overstuurde gitaren. Daarna gaat het tempo iets omlaag en timmert men verder aan deze soundtrack van een verdoemde stad. Het doet met momenten denken aan Unsane. Alleen staan de gitaren hier iets meer ontstemd en klinkt het geheel wat vetter. Het meest is het wennen aan de stem van Scott Evans, die hier tekeer gaat als een walvis met darmklachten. Zowat heel de cd lang wordt die stem overstuurd en dat klinkt aanvankelijk behoorlijk aan de valse kant. Het past echter perfect bij deze redelijk paranoïde aandoende sound en het geeft het geheel aardig wat geloofwaardigheid. Zorg alleen dat je iets te doen hebt bij het aanhoren van Container Ships, want een depressie is nooit veraf. Overdonderend is het allemaal niet, maar het werkt wel. Soms levert dat ijzersterke dingen op als Beef Cattle en het titelnummer Container Ships, waar je sludge van het zuiverste water over je heen krijgt. Bij 50s Dad heb je dan eerder de neiging een portie prozac te slikken waar je een week op verder kan. Buitenbeentje is Wrong Side Of History, dat iets meer uptempo is, melodieuzer ook, en wat meer post-hardcore aandoet. Meteen het beste wat deze cd te bieden heeft.

Wie een uurtje wil headbangen zal geen boodschap hebben aan Kowloon Walled City. Diegenen die echter met een overschot aan levensvreugde en blijdschap rondlopen moeten dit maar eens beluisteren. Het is zo over. Beloofd!

Tracklisting:
Kowloon Walled City – Container Ships

 1. The Pressure Keeps Me Alive
 2. 50s Dad
 3. Beef Cattle
 4. Container Ships
 5. Cornerstone
 6. Wrong Side Of History
 7. You Don’t Have Cancer

Line-up:

 • Scott Evans – Guitars, Vocals
 • Jon Howell – Guitars
 • Ian Miller – Bass
 • Jeff Fagundas – Drums

Links: