Kosmodome – Kosmodome

De afgelopen jaren is er flinke progressie geboekt om ons als Homo sapiens de ruimte in te sturen onder de noemer van “ruimtetoerisme”. Zo bereikte Virgin Galactic op 11 juli 2021 een hoogte van negentig kilometer en Blue Origins zelfs 107 kilometer. Gezien de kosten van een ticket, waarschijnlijk een kleine tienduizend euro, is het voor iemand met een modaal inkomen nog een verre droom. Toch zijn er bands die je met psychedelische rock naar andere planeten trachten te brengen.

Het Noorse Kosmodome bijvoorbeeld, het geesteskind van de gebroeders Sutrle en Severin Sandvik, voert de luisteraar weg van deze aarde op een reis vol zelfreflectie, pakkende gitaarlijnen en diverse tempowisselingen. Het album begint met het intro Enter The Dome. Het daaropvolgende Retrogarde typeert het album direct. Kraakheldere psychedelische spacerock met een stoner/prograndje. Wat meteen opvalt is de puike productie. Ze doet het instrumentale speelplezier echt uit je speakers spatten.

Het denkbeeldige ruimteschip van Kosmodome gaat in snelle vaart verder met Hypersonic. Een heerlijk rockend nummer waarbij je niet kan stil blijven zitten. De groovende gitaren en stuwende basgitaar zijn schuldig. Normaliter betrap ik bands die dit soort spacerock maken op eentonigheid en veel voortborduren op hetzelfde geluid. Gelukkig zorgt Kosmodome voor de nodige diversiteit door interessante ritmes af te wisselen met pakkende refreinen. Zo zijn er diverse verrassende momenten te vinden op dit debuutalbum, zoals het Afrikaanse geluid dat tijdens het nummer Deadbeat spontaan opduikt. Het instrumentale geweld komt tot een bruisend slot in het nummer Orbit, waarin men uitgebreid de tijd neemt om alle facetten die Kosmodome zo goed beheerst aan bod te laten komen.

Toch is dit stuk ruimtereis niet helemaal vlekkeloos. Zo is The 1% een stevig nummer dat mij totaal niet pakt. Ik vergeet elke keer dat het op dit album staat. Ook valt het werk van Jonas niet op. De toetsen van deze brave borst vallen weg in de productie en zijn schaars. Een goed oor kan ze overigens wel spotten. Het debuutalbum van Kosmodome staat verder als een huis en laat duidelijk zijn dat de broers talent hebben! Als je fan bent van bijvoorbeeld Black Mountain of King Gizzard and the Lizzard Wizzard kun je dit schijfje blind aanschaffen.

Score:

85/100

Label:

Karisma Records, 2022

Tracklisting:

 1. Enter the Dome
 2. Retrograde
 3. Hypersonic
 4. Deadbeat
 5. Waver I
 6. Waver II
 7. The 1%
 8. Orbit

Line-up:

 • Sturle Sandvik – Zang, gitaar
 • Severin Sandvik – Drums
 • Ole-Andreas Jensen – Basgitaar
 • Jonas Særsten – Keyboard

Links: