Korn – The Paradigm Shift

Korn – The Paradigm Shift
Prospect Park, 2013

De vorige plaat van Korn werd door de meeste fans bestempeld als een draak van een album. Het experiment met een cd vol dubstepnummers viel zowel bij de liefhebbers van de band, als de schrijvende pers niet in goede aarde. Persoonlijk kon ik ook weinig met de vele samenwerkingen met de verschillende dubsteppers. Eerlijk gezegd kan het oude werk van Korn mij nog het meest bekoren. Ten tijde van Life Is Peachy aangehaakt, maar na Follow The Leader was de spanning er al wel af en werd Korn vooral een band die ik in de hitparades nog wel eens langs hoorde komen.

Liefhebbers van het oudere werk kunnen opgelucht ademhalen. Direct bij beluisteren van The Paradigm Shift is het duidelijk dat Korn terugkeert naar hun vertrouwde geluid. Hier en daar zijn er nog enkele invloeden van de voorganger hoorbaar, maar zit dit meer in de mix, waardoor het gewoon goed aansluit bij de huidige sound.
Opener Prey For Me tovert direct een glimlach op mijn gezicht. Dit is een song die terugkeert naar midden jaren negentig. Ook What We Do is zo’n knaller! Het groovende bas- en gitaarwerk dat zo kenmerkend is voor de band, laat het geluid horen zoals Korn hoort te klinken. Ongetwijfeld heeft de terugkeer van gitarist Brian Welch te maken gehad met deze aanpak. In de originele bezetting klinkt de band weer als vanouds.

ec band

Daar waar voorganger The Path Of Totality kon rekenen op veel weerstand, zal er bij veel mensen na het horen van de eerste single Never Never niet direct een jubelstemming zijn ontstaan. Weliswaar is de dubstep ietwat naar de achtergrond verschoven, maar van een klassiek Korn-geluid kunnen we ook zeker niet spreken. De invloed van electronica blijft in deze track prominent aanwezig. Ook Victimized valt wat dat betreft in de categorie ‘nieuwe sound’. Gaandeweg het album wordt duidelijk dat Korn regelmatig invloeden vanuit de vorige plaat meeneemt naar het nieuwere werk. Positief is dan wel, dat dit veel meer in de muziek verweven zit en het nog steeds typisch als Korn blijft klinken.

Al met al levert Korn een prima album af in een genre dat, buiten een paar vaandeldragers, totaal uitgestorven lijkt. Ondanks dat blijft de band bij zijn formule en klinkt dit album als een goede mix tussen oud en nieuw. Geconcludeerd kan worden dat Korn zeker nog relevant is en dat de fans die moeite hadden met The Path Of Totality nu opgelucht kunnen ademhalen met The Paradigm Shift.

Tracklisting:

Korn - The Paradigm Shift

 1. Prey For Me
 2. Love & Meth
 3. What We Do
 4. Spike In My Veins
 5. Mass Hysteria
 6. Paranoid and Aroused
 7. Never Never
 8. Punishment Time
 9. Lullaby For a Sadist
 10. Victimized
 11. It’s All Wrong
 12. Wish I Wasn’t Born Today
 13. Tell Me What You Want

Line-up:

 • Jonathan Davis – Zang
 • James Shaffer – Gitaar
 • Brian Welch – Gitaar
 • Reginald Arvizu – Bas
 • Ray Luzier – Drums

Links: