Korgonthurus – Kuolleestasyntynyt

Duistere, donkere, misselijkmakende black metal dat is hetgeen dat bij herhaling wordt geproduceerd door de Finse horde van Korgonthurus. Een collectief dat in de underground goed gekend is en al multipele platen heeft uitgebracht, deze laatste nu opnieuw via Woodcut Records, een even obscuur en duister label. Korgonthurus heeft in zijn gelederen onder andere Corvus zitten, die we nog kennen van Horna. Kryth speelt nog altijd in het even vettige Musta Kappeli. 

De huidige plaat werd opgenomen door niemand minder dan Henri Sorvali. Henri wie? De oudste van de Sorvali broers, je weet wel diegene die in Moonsorrow spelen. Het is duidelijk een goede zet, het geluid van Kuolleestasyntynyt is erg goed, zonder smerigheid of ranzigheid te verliezen. Dit laatste is natuurlijk ook grotendeels te danken aan de composities en de uitvoering.

Zes tracks kent dit derde full length album, opnieuw volledig in het Fins gebracht. De nummers kennen een gemiddelde speelduur die vlotjes over de vijf minuten gaat, het afsluitende Nox kruipt zelfs gemakkelijk over de negen minuten. De nummers vervelen echter geen seconde, dit mede door de reeds eerder vermelde zuivere productie. Zo heeft de gitaar een duidelijk doch afgemeten geluid, rochelt de bas eerder zwaar en met distortion enkele noten los er tussendoor en heeft de drum gelukkig niet die klassieke zompige stoffigheid met zich meegekregen, die we maar al te vaak te horen krijgen op dit soort releases. Favoriete tracks zijn de openingstrack en titelnummer Kuolleestasyntynyt en het trager, slepende Yön Lapsi mede door de bezwerende melodielijnen en het boosaardige snellere middenstuk compleet met accentjes op de ride-cymbaal. En wanneer Nox door je boxen knalt, als afsluiter, dan weet je: zo hoort black metal te klinken!

Sterke release van deze Finnen, beter dan vorige platen Marras, Vouhen Sinaus en onder andere de split met Musta Kappeli uit 2010.

Score:

85/100

Label:

Woodcut Records, 2020

Tracklisting:

  1. Kuolleestasyntynyt
  2. Tuhontuoja
  3. Syyttäjäenkeli
  4. Riivattu
  5. Yön Lapsi
  6. Nox

Line-up:

  • Corvus – Zang, gitaar
  • Insanis Xul – Gitaar
  • Incisura – Bas
  • Kryth – Drum, gitaar

Links: