Kôr -The Horns Of Ylmir

Opnieuw een blackmetalepos gebaseerd op de schrijfsels van Tolkien. Ook deze Duitse band, die zich Kôr laat noemen, heeft zijn debuutalbum hierrond geschreven. De mannen gaven album de titel The Horns Of Ylmir mee. Het Duitse Sol Records brengt de plaat uit. Dit label heeft ook meteen besloten de andere band van de heren St. en Bavragor uit de brengen: Shores Of Ladon. Hiervoor verwijs ik naar mijn andere schrijfsels. In ieder geval is het zo dat de black metal die we te horen krijgen op The Horns Of Ylmir eerder een epische inslag kent en een rudimentair karakter heeft. Ook de opnames lijken wat stoffig en korzelig, merk ik hieromtrent nog even op dat Henri Sorvali (Moonsorrow), de mastering voor zijn rekening nam.

Vier langere nummers krijg je te horen met een gemiddelde speeltijd van om en bij de acht minuten. Grofweg ligt de snelheid niet al te hoog en krijg je eerder walsende en dan weer gezapige drumdynamieken te verorberen en kan je ook gerust stellen dat de songstructuren goed uitgedacht zijn. De interactie tussen de typische screams, die wat op de achtergrond liggen, en de leadlijnen, geeft Kôr zijn eigenheid. Openen doen de heren met The Land Of Willows. Bovenvermelde karakteristieken zijn hier duidelijk aanwezig. White Wrath start dan weer eerder furieus en dit met een collectie aan agressieve thema’s die goed ondersteund worden door een karakteristiek blastthema alvorens we weer in het walsende vaarwater terechtkomen.

Het ietwat vochtige begin van Towers Of Froth kondigt een nummer aan dat je inderdaad doet mijmeren naar door Tolkien geïnspireerde landschappen. Het doet je ook wegdenken naar heroïsche avonturen die te beleven zijn erg ver van huis. Alweer zijn het de leadlijnen die je mee voeren. Eén ding moet Kôr nog wel leren: als je dan een sterke melodieuze riff hebt gevonden, gooi er dan meteen de strakke blastbeat onder en wacht daar niet mee. Het geeft het nummer vaak nèt dat extra.

Interessante eerste kennismaking met dit Kôr. Niks vernieuwends of wereldschokkends maar gewoon oerdegelijke black metal zonder franjes, slingers, lichtjes of andere eindejaarsversieringen.

Score:

75/100

Label:

Sol Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Land Of Willows
  2. White Wrath
  3. Towers Of Froth
  4. The Immeasurable Hymn Of Ocean

Line-up:

  • Bavragor – Drum
  • St. – Zang, bas, gitaar

Links: