Konig Kobra – Level Für Level

Konig Kobra uit Duitsland komt met Duitstalige poppunk. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar dat is het in dit geval wel. Level Für Level heet het. Het is het debuut van deze groep. Jaren ’90 muziek zoals we die kennen van bijvoorbeeld Sum 41, Zebrahead en Blink 182. De angel is eruit gehaald en wat overblijft is slappe hap, die het label punk niet waardig is. Sinds de eeuwwisseling is het genre hard op de terugweg. De tijden dat je (pop)punk op de radio kon horen, zijn inmiddels echt voorbij. Deze band laat zich er niet door afschrikken, en komt met de meest poppy meuk die je je kan indenken, verstopt achter een stoer gezicht.

Het start met een 8-bit intro met een weinigzeggende melodie. Die melodie wordt in het eerste nummer Zeitmaschine verder uitgewerkt. De mix weet geen raad met de ‘grunts’ die er worden voorgeschoteld. De drums zijn punky, maar missen kracht. De gitaren zijn typisch voor poppunk, dun en met een hint van metal, heel ver weg. De zang is op zich prima, maar wel wat van het kaliber Duitse kaas. Heeft er nog iemand zin om dit af te luisteren? Ik niet in elk geval.

Level Für Level is wederom gericht op het meezingen/’grunten’. De grunts zijn niet best, vandaar de haakjes. Muzikaal blijft het ingeblikt klinken en ontzettend verveeld. Als je punkpop maakt, moet je in elk geval zorgen voor enthousiasme en energie. Die wordt hier echter uit je weggezogen. Sneuer dan de tekst: “Ich spiele Tetris mit meinem Leben” wordt het ook al niet. 1998 start met zang waarbij de zanger een rauw randje probeert te creëren. Het ademt nostalgie, een verlangen naar een tijd die al lang voorbij is. De tijd van de goede poppunkbands. Die tijd is echt voorbij, dat bewijst Konig Kobra hier maar weer. Het nummer Kein Mensch laat nog horen dat de band wat boosheid heeft. Het overtuigt echter totaal niet, omdat halverwege mierzoet gejengel om de hoek komt kijken. Afsluiter Vorwärts is nog leuk vanwege de reggaetonen.

Het album is ongeïnspireerd ingespeeld, met neppe zang en slechte grunts en het is simpelweg niet catchy genoeg voor poppunk. Zoetsappige muziek voor mensen die van zoetsappige muziek houden. Het artwork is wel leuk. Er zit voor deze heren niets anders op dan lekker elkaar blijven knuffelen aan de andere kant van de grens. Daar gaat dit album het waarschijnlijk beter doen. Deze kan je wat mij betreft met een gerust hart overslaan. Overbodige release.

Score:

45/100

Label:

Boersma Records, 2019

Tracklisting:

1. Start
2. Zeitmaschine
3. Kirmesdisco
4. Level für Level
5. 1998
6. Pizza Pätroni (feat. Cozza)
7. Ein Zwei Drei Tanzen
8. Kein Mensch
9. Sorgenkind
10. Was Du nicht weißt
11. Quadrat
12. Vorwärts

Line-up:

  • Billy – Vocalen, keyboard
  • Roicke – Vocalen
  • Maric – Gitaar
  • Johannes – Gitaar
  • Patrick – Drums
  • Hendrik – Basgitaar

Links: