Komatsu – A New Horizon

Bij het debuut heb ik Komatsu al eens van commentaar voorzien en inmiddels is de Eindhovense formatie al toe aan album nummer drie. Met A New Horizon is de tijd aangebroken om de wereld voor eens en altijd te gaan veroveren en te laten weten dat er naast veel black ook een fris portie stoner uit Nederland komt.

De muziek van Komatsu mag bijna als bekend worden verondersteld. Riff-gedreven stoner op een lekker rockende snelheid, maar ook wat lomper traag geweld met een sludge inslag komt voorbij. Hiermee zorgt de band er direct voor dat er voldoende afwisseling tussen de songs bestaat en het niet verzandt in tien keer hetzelfde kunstje. Vanaf de felle opener I Got Drive wordt het gas direct opengedraaid, waarbij er naast de catchy riffs ruimte is voor de rauwe strot van de zanger. 10-4 draait meer om de ritmesectie waarmee de sludge-kant benadrukt wordt terwijl Surfing A Landslide weer gekenmerkt wordt door een riff met een licht psychedelisch karakter. Zo is het direct afwisseling troef, wat zich voortzet in het tweede deel van de plaat. Hier krijgen we nog wel een oude bekende te horen, Komatsu welke ook al op de debuut EP stond en hier weer fris en fruitig klinkt.

A New Horizon is een degelijk album geworden dat geen grenzen verlegt. Wel laat het horen dat Komatsu kan wedijveren met de namen uit het buitenland zoals Red Fang en Mos Generator en dat is toch een compliment.

Score: 

78/100

Label:

Argonauta Records, 2018

Tracklisting:

 1. I Got Drive
 2. Prophecy
 3. 10-4
 4. Surfing A Landslide
 5. Love Screams Cruelty
 6. Komatsu
 7. Infected
 8. A New Horizon
 9. Walk A Mile
 10. This Ship Has Sailed

Line-up:

 • Jos Roosen – Drums
 • Mo Truijens – Zang, Gitaar
 • Mathijs Bodt – Gitaar
 • Martijn Mansvelders – Bas

Links: