Kold – Kold

Het duo Kold, brengt met Kold via Vendetta Records zijn eerste EP uit. Vier nummers staan er op dit ijskoude hebbeding. Een EP? Dan denk je meteen aan een korte kennismaking, een soort van voorproevertje. Een kwakje voor de grote lading komt bijvoorbeeld. Niks is minder waar.

Dit Deense geweld levert met vier nummers meer dan dertig minuten luisterplezier aan. Ga er dus maar eens goed voor wandelen. Trek je winterjas aan, haal de muts van het schap en ergens moeten er ook nog wel wanten, sjaals, oorwarmers en hoge laarzen te vinden zijn. Waarom? Ga naar buiten, trek erop uit. Laat het koude winterlandschap je niet tegenhouden. Snuif de melancholische sfeer die in de lucht hangt.

En de eerste stopplaats is een bevroren meer niet ver van je ondergesneeuwde woonst. Voel de koude op je huid, de ijzige ochtendstond zorgt ervoor dat er al snel een traantje wordt weggepinkt. De black metal die Kold brengt, is eerder traag soms wat mid-tempo en eerder op het ranzige, gurige af. Er wordt een behoorlijk dik mistig tapijt gedrapeerd dat je maar weinig visibiliteit geeft. Op zich is daar niks mis mee, de Denen blijven immers gedurende de hele EP op dezelfde cadans verder stappen. Ook bij je tweede stopplaats, een eerder mistroostig vervallen gebouw, word je niet door de opgetrokken sfeer verrast. Een wat hoekige gitaarpartij wordt vervolgens afgelost door een vettig basthema alvorens de stapfrequentie weer wat wordt opgevoerd.

Wat hoor je in de verte wanneer je terug op pad vertrekt? Een oude piano? Zou het kunnen dat dit afkomstig is uit die vervallen kerk enkele kilometers verder? Over elf minuten kom je erachter of dit ook zo is. Sorgens Bristepunkt brengt je wel eerst nog langs halfbevroren modderpoelen, zompige graspaadjes en steenkoud aanvoelende rotspartijen. Bijzonder ook hoe muzikaal gezien de heren de drum, maar ook de bas gebruiken om een ijskoude houvast te geven. De gitaren komen alzo, naar mijn gevoel, toch nog beter tot zijn recht.

Met Fortvivlelsens Kammer komt er een einde aan dit toch wel sterke debuut. IJskoude black metal, steengoed uitgevoerd. Wees verstandig en koop dit plaatje in zijn fysieke vorm. En zeg nu zelf, zo een cassetje hoelang is dat geleden? Wees er wel snel bij want de oplage is blijkbaar beperkt tot 70 stuks.

Label:

Vendetta Records, 2021

Tracklisting:

  1. Svare Indre Kvæler
  2. En Skov Af Tavse Stemmer
  3. Sorgens Bristepunkt
  4. Fortvivlelsens Kammer

Line-up:

  • M – Zang, drum
  • N – Bas, gitaar

Link: