Koen Herfst – Leo

Koen Herfst… Kent u hem? Onder andere drummer bij Armin van Buuren en oprichter van Herstfest. Ook heeft deze beste man een record op zijn naam staan: het mede organiseren van het allergrootste drumevenement in Nederland ooit. Maar liefst tweeduizend drummers op het strand! Waar is dan de metal, vraagt u? Nou, Koen heeft onder andere getoerd met After Forever, Epica, Anneke van Giersbergen, I CHAOS en Dew-Scented. Maar daar houdt het niet bij op. Samen met Paul Quinn (Saxon) en Harrison Young (Doro) heeft hij met zijn blues-rockband The Cards in januari dit jaar een debuutalbum gelanceerd. In juli presenteert Koen zijn tweede soloalbum, getiteld Leo. Bestempeld als progressieve metal en met een wel hele bijzondere, persoonlijke boodschap…

Dit album is een conceptalbum dat een verhaal vertelt over de dood van Leo Herfst, Koen’s vader. Hij overleed toen Koen slechts tien maanden oud was. Het idee om hier een album over te schrijven kwam in hem op tijdens een verhuizing, toen hij persoonlijke eigendommen van zijn vader tegenkwam, zoals zijn bril, zijn agenda en tapes waarop zijn vader’s stem te horen was. Ook stond de piano van Koen’s vader er nog en deze is verhuisd naar de studio waar Koen vervolgens de muziek voor dit album op heeft geschreven.

Het album zelf portretteert vier karakters: de moeder, de vader, de dood en de zoon. Deze vier karakters vertellen het tragische verhaal ieder vanuit hun oogpunt door middel van het uitdrukken van hun gevoelens, gedachten en emoties. Om dit intieme verhaal tot leven te brengen heeft Koen een indrukwekkende lijst aan gastartiesten gevraagd om een bijdrage te leveren. Een compleet overzicht van de gastartiesten:

 • Anneke van Giersbergen (VUUR) – zang
 • Merijn van Haren (Navarone) – zang
 • Rob van der Loo (Epica) – basgitaar
 • Jordan Rudess (Dream Theater) – keyboardsolo
 • Paul Quinn (Saxon) – gitaarsolo
 • Ruud Jolie (Within Temptation) – gitaarsolo
 • Jord Otto (VUUR, My Propane) – gitaarsolo
 • Mendel Bij de Leij (ex-Aborted) – gitaarsolo
 • Ben Mathot (Ayreon) – vioolsolo
 • Marcela Bovio (MaYaN) – achtergrondzang
 • Harrison Young (The Cards, Doro) – achtergrondzang

Dan de muziek. Progressief, beladen en melancholisch zijn absoluut de beste woorden om dit album te beschrijven. De atmosfeer is behoorlijk neergezet door middel van een zeer krachtige compositie en ook draagt de zware instrumentatie bij aan het ongemakkelijke en droevige gevoel. Het verhaal komt sterk tot leven, dankzij de goed uitgekiende zanglijnen. Anneke van Giersbergen verzorgt de stem van ‘de moeder’ en presenteert dit uitstekend met haar kraakheldere klank. De stem van ‘de vader’ wordt verzorgd door Merijn van Haren, die dit jaar nog met zijn band Navarone heeft meegedaan aan The Voice Of Holland (niet gewonnen, wel ver gekomen). De stem van ‘de dood’ alsook van ‘de zoon’ zijn beiden ingezongen door Koen zelf.

Als we dan een diepere blik werpen op de instrumentatie, moge het al gauw duidelijk worden dat het drumwerk van Koen van een uitstekend niveau is. Het is strak, hard en heerlijk dynamisch. Het gitaarwerk is relatief minimalistisch doch stevig, tot je naar de gitaarsolo’s gaat luisteren. Daar blinken Paul, Ruud, Jord en Mendel echt wel uit. Door vijf verschillende gitaristen te gebruiken voor het soleerwerk, ontstaat er een toffe afwisseling en een leuk concept. Elk van deze gitaristen heeft natuurlijk een eigen stijl van spelen en dat komt goed tot zijn recht op het album. Ook de overige bijdragen (denk aan de keyboardsolo van Jordan en de vioolsolo van Ben Mathot) geven net dat beetje extra atmosfeer en context aan de muziek. Persoonlijke favorieten zijn de opener, het instrumentale Coffin & Carriage, het diverse Bereaved, het stevige Saying Your Name Out Loud en de hekkensluiter All We Have is Now. Laatstgenoemde bevat zowaar een stukje blackmetal met blastbeats!

Jeetje, wat een concept, dat album getiteld Leo. Een behoorlijk intensieve reis door de emoties en gedachten van Koen Herfst en een verhaal dat niet anders dan een droevige impressie achterlaat. Desondanks ben ik behoorlijk onder de indruk van deze plaat. Zelden weet een omschrijving van het album zo veel bij te dragen aan de belevenis van de muziek zelf. Ook de compositie en productie is uitmuntend. Niet zo gek, als je leest dat Dan Swäno de productie heeft verzorgd.

Koen mag met Leo absoluut een succesvolle plaat noteren. Dit is er ook één die nog met regelmaat op repeat gaat en misschien wel één voor de jaarlijst.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. July 20 1984
 2. Dream Away
 3. Realization of the Inevitable
 4. Coffin & Carriage
 5. Bereaved
 6. Saying Your Name Out Loud
 7. D(e)ad
 8. I See Myself
 9. Are You Out There Somewhere
 10. Simple Life
 11. Leo
 12. All We Have is Now

Line-up:

 • Koen Herfst – alle instrumenten, zang

Links: