Kobra and the Lotus – Prevail I

Met Prevail I is Kobra and the Lotus toe aan album nummer vier. Na een valse start met hun debuutalbum en twee prima heavy-/powermetalalbums hebben Kobra Paige en consorten eindelijk een contract verdiend bij een groter label. Aanvankelijk was het de bedoeling om Prevail in eigen beheer via een crowdfundingcampagne als dubbelalbum uit te brengen maar uiteindelijk is dit idee onder invloed van Napalm Records aangepast en is Prevail I het eerste deel van een tweeluik waarvan later dit jaar een tweede deel zal verschijnen.

Kobra and the Lotus heeft met dit album voor een ander geluid heeft gekozen. De 6-snarige gitaren zijn ingeruild voor 7-snarige gitaren en ook de productie, waarvoor Jacob Hansen (onder andere Volbeat, Amaranthe) verantwoordelijk is, klinkt voller, zwaarder en gelaagder dan eerdere albums. Waar op eerdere albums de band de wortels nog stevig in de traditionele heavy- en powermetal had schuurt men nu stilistisch meer tegen bands als Delain en Kamelot aan.

Enerzijds is dit jammer, aangezien de band hiermee onderscheidend vermogen en het scherpe randje en hun sound verliest. De wijze waarop Kobra and the Lotus hun nieuwe sound neerzet is echter overtuigend. Prevail I bevat erg goede nummers waarin Kobra Paige een absolute hoofdrol opeist, met name dankzij de erg sterke refreinen in diverse nummers. Luister maar eens naar opener Gotham of Specimen X (The Mortal Chamber). Met de instrumentbeheersing zit het ook wel goed. Tijdens het instrumentale Check The Phyrg doet gitarist Jasio Kulakowski de tijden van Mike Varney’s label Schrapnel herleven.

Kobra and The Lotus levert met Prevail I een uitstekende, evenwichtige en modern klinkende plaat af. Desondanks is het te hopen dat de band op volgende albums weer iets van hun scherpe randje terugvindt.

Score:

81/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Gotham
 2. Trigger Pulse
 3. You Don’t Know
 4. Specimen X (Mortal Chamber)
 5. Light Me Up
 6. Manifest Destiny
 7. Victim
 8. Check the Phyrg
 9. Hell on Earth
 10. Prevail

Line-up:

 • Kobra Paige – Vocals
 • Jasio Kulakowski – Guitars
 • Brad Kennedy – Bass
 • Marcus Lee – Drums

Links: