Knight Area – Hyperdrive

Knight Area – Hyperdrive
The Laser’s Edge, 2014

Het vorige album van het Nederlandse Knight Area, Nine Paths uit 2011, vond ik aardig, maar ook wel wat gezapig. Ruim drie jaar later komt de band, met een nieuwe gitarist en bassist, terug met Hyperdrive. Ik weet niet of het door de bezettingswisseling komt, maar dit vijfde album bevalt mij een stuk beter.

Wat direct in het oor springt is het heldere geluid en de nadruk op wat steviger gitaargeluid. Minder toetsen die de basis vormen, meer gitaren die dat doen. Muzikaal is er niet bar veel veranderd. De heren weten nog steeds hoe zij een aantrekkelijk nummer kunnen schrijven. Geen ellenlange nummers, maar bondige, op zichzelf staande, nummers die de luisteraar wat adem geeft in plaats van mee te zuigen in een vermoeiende luistertrip met veel herhalingen. Op Hyperdrive klinkt Knight Area een beetje als een band als Kingcrow. En dat is een compliment.

Nieuwe bassist is overigens Peter Vink met zijn kenmerkende basgeluid dat je wellicht kent van Ayreon. In een aantal instrumentale stukken (het laatste deel van bijvoorbeeld Bubble) klinkt de band bijna als Star One. Naast deze wat heftigere koers zijn de ballads gebleven. Persoonlijk vind ik This Day een niemendalletje, maar Songs From The Past (met Kayak-sausje) is daarentegen erg fraai.

Geholpen door een krachtige mix van Joost van den Broek, maar zelf geproduceerd, klinkt Hyperdrive als een klok. De hoes is van Gustavo Sazes die ook de albums van James LaBrie van spuuglelijk artwork voorziet. Maar dat is slechts een smaakfeit en doet niets af aan de klasse van Hyperdrive.

Tracklisting
0 knight

 1. Afraid of the Dark
 2. The Lost World
 3. Bubble
 4. This Day
 5. Crimson Skies
 6. Avenue of Broken Dreams
 7. Living in Confusion
 8. Stepping Out
 9. Running Away
 10. Songs from the Past
 11. Hypnotized

Line Up

 • Mark Smit – Zang
 • Mark Bogert – Gitaar
 • Gerben Klazinga – toetsen
 • Peter Vink – Bas
 • Pieter van Hoorn – Drums

Links