Knekelput – Teloorgang

Knekelput. We kenden het tapelabel al, nu krijgen we de band. De band bestaat al een pak langer, vijftien jaar in totaal. Dit is het tweede album van het anonieme Nederlandse duo M en K, dat pretendeert muziek te maken die in lijn ligt met Deathspell Omega, Negură Bunget, Lykathea Aflame en Mayhem. De nadruk ligt hierbij op een progressieve en avant-gardiste aanpak, death metal en chaos. Behoorlijk uitdagend, voorzien van de Nederlandse taal. Dit is niet voor iedereen.


Hou je dus maar vast voor een dissonante rit, met elementen die op zich niet echt alledaags zijn. Meermaals hoor je twee of drie ritmes die door elkaar interfereren, hetgeen de titel Dualiteit des te relevant maakt. Als je door de zure blackmetalgitaarafstelling heen luistert zal je zeker de Lykathea Aflame-link horen, inclusief zwoele vibes, en terechtkomen in de Gorguts-sectie. Zigzaggend doorheen de opbouw van de nummers, met een didgeridoo (waarom ook niet), jazzy swing, orthodox black metal, postrock, pagan verzinsels (de Negură Bunget-link) en een pak bands die je vandaag de dag tegenkomt op het verfrissende I, Voidhanger Records.

Bij momenten klopt het allemaal wonderwel, de vrije associaties die Knekelput aan elkaar breit. Bij andere momenten vraagt het wel een grote inspanning van de luisteraar om bij de les te blijven. Gezien het feit dat ik niet de allergrootste liefhebber van het genre ben en alsnog de finish wist te bereiken met marge genoeg om daarna drie mailboxen weg te werken, valt het bijster goed mee. Je hoeft dus geen genre-idioot te zijn om deze technische klus af te werken,  als er een hoek of twee af is kun je hiermee ook aan de slag. Let wel, zet dit niet op als je in de flow wil komen: ondanks alle verwijzingen naar water is dit allesbehalve meanderend, zelfs liquide zou ik het niet noemen. Eerder hoekig, zoals de tafel op de hoes.

Score:

77/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

1. Totale atrofie van lichaam en geest
2. Dualiteit
3. Utopie
4. Vormen
5. Maalsteen
6. Kwartententoonstelling
7. De bron
8. Een schemerig pad
9. Waan
10. Teloorgang
11. Wedergeboorte van waan in teloorgang

Line-up:

  • K – Gitaar, Drums
  • M – Keel, gitaar, bas, didgeridoo, drums

Link: