KMFDM – Hell Yeah

Selfies en moderne egoplatformen zijn bespottelijk. Ironisch genoeg zorgde uitgerekend één van de maatschappelijke belachelijkheden, waarmee het 20e KMFDM-album de draak steekt, dat Lord Of The Lost-gitarist Chris Harms, die de gitaarpartijen inspeelde, niet op tour kon. Hij kreeg geen schriftelijke toestemming. Een zoveelste bewijs dat het statement er één is dat je nooit genoeg door de gouvernementele strot kan rammen.

Rammen is precies wat de rigoureuze technobeats doen. Nog in het snedige electro-arrangement koppelen spetterende statische elektriciteit, stompende mechanismes en onweerstaanbare eurodancesynths zich aan elkaar. De gedecodeerde gitaar komt er alleen in de zorgvuldig opgebouwde climaxrefreinen overheen met een opruiende riff. In het kaarsrechte stooteskadron van Total State Machine zit zoveel punch dat het Floyd Mayweather met miljarden en al tot moes puncht. Brul gerust mee met woeste Sascha: “Your government hates you!!”

De meedogenloze dansvloerkraker Murder My Heart – let op die Hammondorgelpassage! – is weliswaar lange tijd het laatste industrial metalstaaltje van de bovenste plank. Tijdens cryogenische slaapverwekkers als Rip The System of Shock blijven alleen de ingekapselde vocodervocalen van Lucia en Sascha sterk variëren. Zij tussen een stoute Shirley Manson en een jonge Kate Bush, hij met gedigitaliseerde redes die omslaan in fulminerende verwijten. Op enkele aardigheidjes als een funky stuk gitaar, een speelse keyboardpleiade en een multitude van processiesignalen na, zakt de zaak helemaal in.

Het beschamende Only Lovers is het dieptepunt, waar de abrassieve afsluiter gelukkig wel uitspringt als een mensenhaai die een zeehond halveert. Daar zijn ze dan toch weer, die ranselende beats, woedende vocalen en snerende staalborstelsnaren. Je zou er haast een selfie van nemen, zoveel deugd doen ze.

Score:

74/100

Label:

earMusic, 2017

Tracklisting:

 1. Hell Yeah
 2. Freak Flag
 3. Oppression 1/2
 4. Total State Machine
 5. Oppression 2/2
 6. Murder My Heart
 7. Rip The System v2.0
 8. Shock
 9. Fake News
 10. Rx4 The Damned
 11. Burning Brain
 12. Only Lovers
 13. Glam Glitz Guts & Gore

Line-up:

 • Sascha Konietzko – Zang, synthesizers, basgitaar, keyboards, programming, percussie
 • Chris Harms – Gitaar
 • Lucia Cifarelli – Zang, keyboards
 • Andy Selway – Drums

Links: