Kludde – In de kwelm

Wie had gedacht dat we nog eens gingen horen van deze Vlaamse moerasduivel? Kludde komt anno 2019 opnieuw boven water en laat nieuw materiaal horen met de langspeler In de kwelm. Dat was inmiddels meer dan tien jaar geleden, want voorganger In den vergetelheid stamt uit 2008. Toen was reeds duidelijk dat de authentieke stijl van de Vlaamse klassieker Langs Scheld- en Denderland wat werd aangepast en black-‘n’-roll mee deel uitmaakte van het toenmalige repertoire van de band. Het was nog wat zoeken, zeker op de stijlbreuk met Metamorphosis, maar op andere momenten zat er een lekkere drive in het geheel.

Ik miste destijds wat vatsigheid in het geheel, maar daar hebben de heren uit Aalst dit keer rekening mee gehouden. Geen saaie sleepstukken meer, geen rustpunten, maar verdraaid smerige smurrie die op je af rolt met nummers als Kludde IV en Poesjkapelle, mogelijk twee van de betere nummers die ooit door deze band geschreven zijn en ongelofelijk vuil klinken. Schramoeille neemt even wat gas terug en heeft wel wat Glorior Belli-trekjes, maar fijn dat het op deze plaat niet gaat vervelen. Het repetitieve is hier nog steeds aanwezigheid, maar de riff is kwalitatief en halverwege brengt een solo wat afwisseling in het geheel. Dat Kludde ook gewoon nog oldschool black metal kan schrijven, bewijzen ze met het tweede luik van Schabouwelijke Praktijken en Kasteel van Verdoemenis. Opnieuw met wat Satyricon-trekjes, maar toch ook met voldoende eigen smoelwerk en een heerlijke versnelling naar het einde toe. Vocaal blijft deze waterduvel ook gewoon beklemmend en guur klinken, zoals we van deze band gewend zijn.

Op die manier heeft deze plaat heel wat meer karakter dan de voorganger en bezit Kludde, waar ze tien jaar geleden op zoek was naar een nieuw geluid, nu opnieuw identiteit. Smerig rollen in het slijk in plaats van slepende volgpartijen die hier en daar de aandacht deden verslappen. Die aandacht verlies ik niet op In de kwelm, welke ik met gemak vijf keer na mekaar kan draaien, al moet ik toegeven dat die afsluitende De Laatste Reis minder mijn kopje thee is. Mooi werk van deze Belgen, uiteraard in het jaar van de Vlaamse blackmetalcomebacks. Kludde bewijst dat het zijn plaats nog steeds waard is in de top van de Vlaamse metalscene.

Score:

85/100

Label:

ConSouling Sounds, 2019

Tracklisting:

 1. Schabouwelijke praktijken I – De Rabauwen
 2. Kludde IV
 3. Bloedkoesj
 4. Schramoeille
 5. Kasteelke van Verdoemenis
 6. Poesjkapelle
 7. Schabouwelijke praktijken II – De commerçant
 8. De laatste reis

Line-Up:

 • Snoodaert – Gitaar
 • Basstaerd – Bas
 • Cerulean – Gitaar, zang
 • Vellekläsjer – Drums

Links: