Klone – Eye of Needle

Klone – Eye of Needle
Season of Mist, 2012

Ik snap het even niet meer. Mainstream metal en radiovriendelijke muziek laat me Siberisch koud, om maar niet te zeggen dat ik er een hartsgrondige hekel aan heb. Dan hoor ik eens iets (Klone uit Frankrijk) dat mij bevalt en dan wordt het overal ondergewaardeerd. WTF?

Je gaat natuurlijk denken dat dit Franse bandje op een Frans label op chauvinistische wijze positief gediscrimineerd wordt. Natuurlijk denk je dat, terecht trouwens. Tot je de muziek hoort. Dit Klone is waarlijk schitterend. Het is hip en trendy, op een nu al gedateerde nu metal/Disturbed morele superioriteitswijze. Het doet er niet toe. Nog meer dan op Land of Confusion heeft de zanger van Klone een Phil Collins-timbre in zijn stem. En ik hou van Phil Collins, ook van Genesis. En Klone, dat is de grunge metal-versie van Genesis. Je kunt het vergelijken met Tool meets Soundgarden, op een neerslachtige zondag waar nog even de zon schijnt tegen een grijze achtergrond. Net als Tool heeft Eye of Needle een Devin Townsend-achtige geluidsmuur en esoterische trance over zich. Nog een band? Sure: Riverside. Omwille van zijn emotie en progressieve composities. Nog een band? Ik zou Opeth kunnen noemen; bij deze.

Natuurlijk ga je dit niet uitproberen. Het is Frans, het is een EP, het is geen black metal, het is een… economische crisis. Je mist iets. Klone maakt intense muziek die mijn interesse in “normale” muziek opnieuw wekt. Bedankt Klone, dit is mooi.

Tracklisting:
Klone

  1. The Eye of Needle, Part 1
  2. The Eye of Needle, Part 2
  3. Monster

Line-up:

  • Yann Ligner – zanger
  • Guillaume Bernard – gitarist
  • Mika Moreau – gitarist
  • Jean Etienne Maillard – bassist
  • Florent Marcadet – drummer
  • Matthieu Metzger – saxofonist, toetsenist

Links: