Kladovest – Winterwards

Kladovest – Winterwards
No Colours, 2014

Kladovest (hun zanger Thurios ken je ongetwijfeld van Blood of Kingu, Drudkh, Rattenfänger, Hate Forest, Old Silver Key of Astrofaes) is een Oekraïense band die met Winterwards aan zijn vierde plaat toe is. Voorganger Atmosphere kon collega Alfvoet niet erg overtuigen en ik kan me wel een beetje vinden in de kritiek op deze band.

Laat ik beginnen met de sterke punten. De zang bijvoorbeeld heeft precies de juiste rasp die bij dit soort repetitieve blackmetal past. Als een kaasschaaf op je ribbenkast. Bovendien zijn sommige gitaarriffs ondanks het feit dat ze tot in den treure worden herhaald bijzonder sterk. Je zou willen dat de hele plaat uit dergelijk materiaal was opgetrokken. Helaas is dat niet het geval.

De opzet van de blackmetal die Kladovest brengt is vrij simpel, zo simpel zelfs dat één luisterbeurt genoeg is om het hele zaakje te doorgronden. En terwijl verscheidene passages meesterlijk sterk zijn, is het op andere momenten gewoon eentonig aftellen tot het nummer weer wat interessanter wordt. Een andere hindernis is de drumcomputer. Doorgaans stoort die niet, maar vooral in Far, The Leaving Cranes… staat hij simpelweg te hard in de mix. En dat is dan nog het langste nummer van de plaat.

Ik wil Winterwards echter niet helemaal de grond inboren. De diepgaandere stukken zijn onmiskenbaar en ik snap het hele idee achter de band ook wel. Alleen is men qua uitvoering en toonzetting onvoldoende consistent. En dat had na vier platen wel eens gemogen.

Tracklisting:Kladovest - Winterwards

  1. The Pale Cold Morning
  2. Far, The Leaving Cranes…
  3. An Echo Of Thunder
  4. Milestones Of Winter

Line-up:

  • Dmitriy K. – instrumenten
  • Alexander A. – teksten
  • Thurios – zang

Links: