Kjeld – Skym

Kjeld – Skym
Hammerheart Records, 2015

Het is zover. Kjeld kwam en overwon scepsis. Blackmetal uit Friesland, waarvan ik zonder aarzelen durf te zeggen dat het topkwaliteit is. Het viel deels te verwachten aangezien de demo (al vijf jaar oud ondertussen) De Tiid hâldt gjin Skoft ook al degelijk was, en omdat de line-up veel Lugubre-bloed bevat (gewoon een bovenste beste band toch?). Maar dit Skym overtrof alsnog ruimschoots mijn verwachtingen. De uwe ook!

Meteen bonk erop, met Tuzen Sinnen, dat de ter ziele gegane grimmigheid van Satyricon en in het Fries vertaalde Noorse pagan-klanken combineert tot een zwart verhaal vol epische spanning. Op het titelnummer keert het tij gedeeltelijk, want daar verrijst een ouderwetse Emperor-spanningsboog uit het niets, en geloof me, ik ben allesbehalve kwistig met het droppen van de naam Emperor in reviews. Hier is dat absoluut gerechtvaardigd. Op Gerlofs Donia krijgt alles een ietwat thrashendere wending, maar ook hier een vorm van Emperor-atmosfeer en -bombast, zij het subtiel en latent. Ik kreeg er toch netjes een dosis kippenvel voor niets bijgeleverd toen de keys ingezet werden, en tevens toen na halfweg een baslijn als van Shinings The Eerie Cold en bijbehorend hi-hatpatroon ingezet werd. Geniale combinaties!
Vergeet trouwens niet dat het overgrote deel is ingespeeld op hoge snelheden, met de stuwkracht van Satyricon‘s Rebel Extravaganza. Alleen is de experimenteerzucht van die plaat vervangen door een Friese feel, die zeer dicht aanleunt tegen alle Noorse blackmetalgrootheden. Ja, zelfs het niet eeuwig levende Immortal komt af en toe even stormen vanuit de mistige gitaarvelden.

Zoals Bloodbath een aanrader is voor iedere liefhebber van Zweedse oldschool deathmetal, omdat iedereen minstens één nummer geniaal zal vinden, zo moet iedere liefhebber van Noorse blackmetal deze plaat in huis halen. En ja, het kon strakker hier en daar. Wel, ik ben blij dat het niet nog strakker is, dit klinkt tenminste echt. Verplichte kost dus, zonder zwaktes, zonder franjes, zonder meer. Persoonlijke favorieten: Brek en Bran (inclusief Zweedse accenten), Tûzen Sinnen, Stoarm (geniale riff tijdens Stoooooarm), Gerlofs Donia en vooral Ús Grûn!

Tracklisting:
kjeld 200x200

 1. Tûzen Sinnen
 2. Skym
 3. Gerlofs Donia
 4. Gjin Ferjouwing
 5. Ús Grûn
 6. Bonifatius
 7. Baduhenna
 8. Brek en Brân
 9. Ivich Libben
 10. Stoarm
 11. Bern fan Freya

Line-up:

 • Swerc – Bas
 • Fjildslach – Drums
 • Kâld – Gitaren, Keel
 • Tsjuster – Gitaren, Keel
 • Skier – Keel

Links: