Kira – Peccatum Et Blasphemia

Ten zuidoosten van Lodz, en dan zitten we in Polen, ligt Opoczno, een stad van 22.000 inwoners. Vijf van deze inwoners hebben in 2017 de band Kira opgericht. Deze Peccatum Et Blasphemia is intussen wel weer hun tweede black/deathmetal werkstuk.

Buiten knutselen onder de vorm van verven, behangen en het aanleggen van sanitair zijn onze Poolse vrienden ook erg goed in het maken van smerige muziek die lekker lang blijft hangen. Ik moet je geen enkele Poolse band opnoemen omdat één ieder rechtschapen metal-fan in staat is er zo maar even vijf op te sommen in evenveel seconden. Wanneer ik black/death-metal zie staan en ik lees Polen, stel ik me de vraag of we met een mix van Vader en Mgła te maken zouden kunnen hebben maar dat blijkt gewoon wishfull thinking te zijn.

De intro kan je al meteen overslaan want typischer dan typisch bestaat het niet, ook niet als je deze meer dan typisch Opening The Gates Of Hell noemt. Op zijn Slayer’s met piepende solo, start Lucifer’s Herald. Een nummer wat in éérste instantie als een deathmetalsong aanvoelt maar al heel snel overgaat naar schuifrifjes black metal.

En op een wat Behemoth-achtige wijze krijg je een gram van je ziel toegegooid. Een eerder duister sfeervol luisterstuk gedragen door een heroïsche melodie, een nummer dat zich ook helemaal ontplooit over acht minuten en ik moet zeggen, het verveelt geen seconde. Vervolgens draaien de Poolse vrienden weer hun kar voor Necroscience in plaats van op de ingeslagen weg verder te gaan. Temple Of Suffering is dan opnieuw een sfeervoller mid-tempo nummer waarbij de laatste maten erg sterk zijn mede door de combinatie van scream- en gruntvocalen die over elkaar geplaatst zijn en de basismelodie die bezwerend herhaald wordt. Dit alles wordt ondersteund door een stevige ritmesectie. Het lijkt of het beste soms gewoon voor het laatste gehouden wordt in menig nummer. In The Devil’s Embrace bijvoorbeeld zit ook weer zo een sterk einde. Alzo moet ik toch het cijfer, wat ik initieel in mijn hoofd had en dus ook mijn mening, wat bijdraaien.

Tja en ondanks dat blijf ik toch wat op mijn honger zitten en hink ik op twee benen. Ik heb niet het idee dat deze band weet in welke richting verdergaan, ik hoor ze liever nummers maken in de stijl van One Gram Of Your Soul of Temple Of Suffering dan de eerder te simpele, dertien in een dozijn black/deathnummers die de band daarrond heeft gefabriceerd.

Score:

70/100

Label:

Ossuary Records, 2020

Tracklisting:

 1. Opening The Gates Of Hell
 2. Lucifer’s Herald
 3. One Gram Of Your Soul
 4. Necroscience
 5. Temple Of Suffering
 6. Lord Of Hallucinations
 7. In The Devil’s Embrace
 8. The Fearful One
 9. Weakness Isn’t Breathless
 10. Silence Is Consent (Sodom cover)

Line-up:

 • Groshek – Drum
 • Nameless – Gitaar
 • Peter – Bas
 • Cannibal – Gitaar
 • Hellishdust – Zang

Links: