King Goat – Conduit

Het zou zomaar kunnen zijn dat King Goat’s debuutalbum Conduit een belletje bij u doet rinkelen. Dit album werd namelijk in maart 2016 al eens uitgebracht. Echter tekende de uit Brighton afkomstige band dit jaar een contract bij het Italiaanse cult label Aural Music, dat nu een heruitgave doet van die eerder genoemde plaat. Als kers op de taart wordt de eerste EP van de band toegevoegd in de vorm van drie bonus tracks.

Men kan zich afvragen of het echt nodig is om een album ruim anderhalf jaar na dato in een verkapte vorm nog eens op de markt te brengen. Laat me die twijfel direct wegnemen: ja, dat is nodig. Dit is namelijk een verdomd fijne doomplaat die alle luisterende oren verdient die het kan krijgen. Onder het motto “als men maar genoeg spaghetti tegen de muur gooit, blijft er vanzelf iets plakken” serveert deze band een breed scala aan fonische lekkernijen die veelal afkomstig zijn uit de progressieve doomkeuken. U mag als luisteraar uw pasta zelf van de muur schrapen, want vrijwel alles wat ertegenaan wordt gesmeten, blijft plakken.

Neem bijvoorbeeld Revenants: deze ruim negen minuten durende reis begint met een stevige up-tempo headbangsessie, voordat er wat gas wordt teruggenomen en iets te horen is dat prima zou schikken als soundtrack voor een nachtelijke wandeling over een kerkhof. Richting de finish besluit de band nog even een bijzonder fijne plak progdoom op het bord van de luisteraar te kwakken. King Goat neemt de tijd om een punt te maken, maar verliest de luisteraar daarin nooit.

Het absolute hoogtepunt is titeltrack Conduit. Naast de nodige dosis knikkebol-aanzettende riffs zijn er invloeden uit Midden-Oosterse culturen te bekennen en is er zelfs een heuse didgeridoo geïnspireerde passage aanwezig, welke in dit geval niet door het instrument maar de flexibele stem van zanger Trim teweeg wordt gebracht. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de luisteraar ook nog getrakteerd op een afsluitend prog stuk, dat enkel omschreven kan worden als episch.

Het mag inmiddels duidelijk zijn: dit is moderne doom van de bovenste plank. Het is knap hoe King Goat zich met hun debuutplaat in de bovenste regionen van het genre weet te vestigen als een serieuze speler. Hoewel de drie bonus tracks (die eerder werden uitgebracht als EP) het niveau van de rest van het werk net niet halen, illustreert het wel hoe snel deze band is gegroeid in zijn kunnen. Deze mogen dus worden gezien als een leuk extraatje, bovenop het uitstekende werk dat op Conduit te vinden is.

King Goat - Conduit

Label:

Aural Music, 2017

Tracklisting:

 1. Flight of the Deviants
 2. Feral King
 3. Conduit
 4. Revenants
 5. Sanguine Path
 6. Final Decline (Bonus track)
 7. Cult Obscene (Bonus track)
 8. Melian’s Trance (Bonus track)

Line-up:

 • Trim – Vocalen
 • Joe – Gitaar
 • Pedro – Gitaar
 • Reza – Bas
 • Jon – Drums

Links: