Killer Be Killed – Reluctant Hero

Met november- en decemberreleases van onder meer Hatebreed, Scour, Cadaver, Soilwork en My Dying Bride lijkt Nuclear Blast dan maar met stevig wat muzikaal vuurwerk afscheid te willen nemen van 2020. En dan hebben we dit nieuwe album van Killer Be Killed nog niet eens genoemd. Het zal bekend zijn: Killer Be Killed is een samenwerking – om de term supergroep maar even te vermijden – opgestart door Greg Puciato (toen nog The Dillinger Escape Plan) en Max Cavalera (Soulfly, Cavalera Conspiracy). Al snel voegde Troy Sanders (Mastodon) zich bij hen. Dergelijke grote namen scheppen natuurlijk verwachtingen. Dat deden ze in 2014 ten tijde van het debuut en dat doen ze nu weer.

(foto: voor Nuclear Blast, Victor Yeung)

Het zijn verwachtingen die op Reluctant Hero soms met speels gemak worden waargemaakt. Met het dubbele openingssalvo Deconstructing Self-Destruction en Dream Gone Bad bijvoorbeeld. De eerste track laat zich, vooral door het strakke drumwerk van de nog niet genoemde Ben Koller (Converge, hij vervoegde zich in 2015 bij de band) en het zompige gitaarwerk, omschrijven als een licht industriële uitvoering van Black Label Society met het verfijnde(re) gevoel voor melodieën van Mastodon. De aangrijpende sirene van Troy Sanders trekt je direct het album in en wordt – lekker overzichtelijk – afgewisseld met de grunt van Cavalera in de brug en de heldere zang van Pucciato in een uiterst catchy refrein: ‘Fuck ‘em all and follow your own plans’. Het is een openingsstatement dat kan tellen!

Ook Dream Gone Bad wordt allereerst gedragen door het feilloze gevoel voor melodie van Sanders en het verslavende, licht snerpende stemgeluid van Puciato. Uiteindelijk wordt het punt echter gemaakt door een van woede bijna uit elkaar spattende Max: ‘I am my worst enemy, life is killing me.’ Het zijn de bekende Cavalera-thema’s maar met een dergelijke overtuiging gebracht zijn ze nog steeds onweerstaanbaar, net als de vloeiende gitaarlijnen overigens die als lichamen in elkaar opgaan.

Naarmate de plaat vordert komt echter soms de gedachte op dat de formule van drie zangers wat knelt. Her en der lijkt bewust te worden gezocht om alle drie de stemmen een plekje te geven. Killer Be Killed klinkt het best wanneer men dat soort overwegingen achterwege laat. En zo zijn het vooral de meer afwijkende songs die het album dragen. From A Crowded Wound is er zo één. In zeven minuten wordt laag op laag gelegd tot een alomvattende pulserende trip ontstaat, maar beginnend met een heerlijk lome postgitaar die uitwaaiert over de weidse landen. Of neem de titeltrack aan het einde van de release die in het gitaarwerk aan Tool refereert, ook al zo’n mooie opbouw kent, gedragen wordt door aangrijpende samenzang en uitmondt in een langgerekte doomy gitaarlead.

Meest buitenissig is Filthy Vagabond. Net als bij Nailbomb wordt diep gegraven om uiteindelijk bij de onvermijdelijke punkwortels uit te komen. Een mooie gelegenheid voor Puciato om zijn geliefde/gehate (kijk zelf maar wat voor jou van toepassing is) The Dillinger Escape Plan-krijs aan te spreken. Na dit woedende begin volgen echter rockabilly-passages met een heus Bro Hymn-meezingrefrein, freaky langs elkaar heen schurende gitaren en (natuurlijk!) een bluesy outro. Teveel stijlen in een song? Je zou het denken, maar hier werkt het.

De andere tracks zijn overigens zeker niet slecht. Zo zit de mooiste zanglijn van de plaat misschien wel verstopt in The Great Purge, zijn de door Puciatio gezongen ‘but they don’t’-passages in Comfort From Nothing van een schrijnende schoonheid en zijn de stukjes sambathrash in Inner Calm From Outer Storms (mooie titel!) niet te versmaden. Echt gevaarlijk wordt Killer Be Killed in deze songs niet. Daar waren de heren Sanders, Cavalera, Puciato en Koller dan vermoedelijk ook niet op uit. Wel op het maken van een plaat met lekker lopende moderne metal, verslavende melodieën en soms een twist. En daar zijn ze uitermate goed in geslaagd.

Score:

84/100

Label:

Nuclear Blast, 2020

Tracklisting:

 1. Deconstructing Self-Destruction
 2. Dream Gone Bad
 3. Left Of Center
 4. Inner Calm From Outer Storms
 5. Flithy Vagabond
 6. From A Crowded Wound
 7. The Great Purge
 8. Comfort From Nothing
 9. Animus
 10. Dead Limbs
 11. Reluctant Hero

Line-up:

 • Max Cavalera – Vocalen, gitaar
 • Greg Puciato – Vocalen, gitaar
 • Troy Sanders – Vocalen. basgitaar
 • Ben Koller – Drums

Links: