Kill The Client – Set For Extinction

Kill The Client – Set For Extinction
Relapse Records, 2010

Sommige bands hebben originaliteit gewoon niet nodig, en daar is Kill The Client er één van. Met de eerste release bij Relapse Records, getiteld Set For Extinction, laat de band meteen weten waarvoor ze gekomen zijn; een flinke dosis keiharde en ongegeneerde grindcore, zoals het hoort. Een strak album van een band die toont veel potentie te bezitten en een flinke progressie ten opzichte van hun vorige album, Cleptocracy, toont.

Vele typerende grindcore-elementen worden op dit album uit de kast getrokken en dat resulteert dus in korte nummers met de intensiteit van een orkaan. Het is één grote wervelwind van geluid. We worden op dit album getrakteerd op zware Nasum-achtige riffs. Ze zijn hard, maar bevatten toch melodie. De zang is gevarieerd maar over het algemeen ook sterk georiënteerd op die van Nasum. Er zijn met een beetje fantasie ook parallellen te trekken met de zang van Napalm Death. De zanger is niet bang om hier en daar een diepe grunt te tonen zoals in The Walking Dead maar is ook niet bang om een Dååth-achtige schreeuw uit zijn strot te toveren zoals in Purveyors of Death. Verder bieden de ongelooflijk snelle drums meer dan alleen monotone blastbeats. De toms worden veelvuldig gebruikt wat zorgt voor een veelzijdiger geluid.

De typische tweedeling in speelstijlen is ook op dit album merkbaar. Aan de ene kant zijn er snelle stukken met hysterisch geschreeuw en blastbeats. En aan de andere kant zijn er stukken waar de drums het wat rustiger aandoen en waar de riffs wat groovier zijn. Deze twee stijlen worden perfect met elkaar gemixed en dit zorgt er voor dat menig nekspier flink op de proef gesteld wordt bij het beluisteren van dit album. Dat de band toch niet alleen een succesvolle speelstijl hergebruikt is merkbaar in de verrassende opening van het laatste nummer van het album Cull The Herd waar een intro gespeeld wordt met een typische black metal-riff. De productie is strak maar het is wel vereist om dit album op een vrij hoog geluidsniveau te beluisteren, omdat anders het geheel niet goed over komt.

Het lijkt misschien dat dit album een kopie is van wat al een keer eerder is gedaan en in principe is dat ook zo. Maar deze band brengt het met zoveel overtuiging en haat dat je gewoon niet anders kan concluderen dan dat dit grindcore van de hoogste klasse is.
Na vijfentwintig minuten is het afgelopen met het album, en wat doe je dan? Je speelt hem nog een keer af op het hardste volume, want dit is gewoon een van de beste grindcore-albums van 2010!

Tracklisting:

Kill The Client - Set For Extinction

 1. No Leaders
 2. Questions To A Brick Wall
 3. Dig Two Graves
 4. As Roaches
 5. Pressing The Flesh
 6. Conflict Within
 7. Pandemic
 8. Vicious Slaughter
 9. Final Days
 10. Postmortem Exoneration
 11. Industry of Fear
 12. No Justice No Peace
 13. Targets In Straightjackets
 14. Primetime Dogma
 15. Death of Reality
 16. The Walking Dead
 17. Purveyors of Death
 18. Customer Service
 19. Cull The Herd

Line-up:

 • Morgan – Zang
 • Chris Richardson – Gitaar
 • James Delgado – Bas
 • Brian Fajardo – Drums

 
Links: