Kill Ritual – Kill Star Black Mark Dead Hand Pierced Heart

Heavy metal is een genre dat al ongeveer een halve eeuw bestaat. Niet zozeer als term (vroeger had men het over betonrock en de precieze geboortedatum is altijd een leuk onderwerp van discussie) maar het genre waar zware gitaren, gillende vocalen en opzwepender drums de boventoon voeren gaat toch echt al vijf decennia mee. Kill Ritual bestaat nog maar een jaar of tien maar put wel uit die rijke geschiedenis.

Qua vocalen doet Kill Star Black Mark Dead Hand Pierced Heart (wat een titel…) denken aan King Diamond en Chris DeGarmo (Queensryche). Hoge uithalen worden afgewisseld  met wat diepere zanglijnen. Altijd worden deze met kracht, overtuiging en veel melodie gebracht. Het feit dat zanger Chalice Blood (wat een naam…) lekker vooraan in de mix staat is een gouden greep. Op gitaargebied wordt geput uit het grootste deel van de geschiedenis: in de langzamere passages doet het denken aan de duistere ondertoon die Blue Öyster Cult in de muziek wist te stoppen. Wordt het wat sneller, dan komt de latere Black Sabbath om de hoek kijken maar ook op een band als Ghost leunt de muziek van Kill Ritual zwaar.

Opener By The Hand Of God is een lekkere stamper waarbij Kill Ritual direct wat muzikale invloeden door elkaar gooit door van genoemde bands te lenen. I Am The Knight is een episch aandoend en langzaam nummer met lekker catchy refrein en daarmee een van de hoogtepunten van het album. The Smell Of Death verwijst dan weer naar jaren ’80 speed metal met galopperend ritme en prima riffs. En zo weet Kill Ritual op dit zesde album een mooie dwarsdoorsnede te creëren van het hele metalgenre.

Op het eerste gehoor is dit album een vrij standaard heavymetalalbum maar na meerdere luisterbeurten blijkt dit een groeibriljantje. Kill Star Black Mark Dead Hand Pierced Heart is een album dat je als geheel moet beluisteren en dan even in moet laten werken. Pas dan vallen alle details op zijn plek en hoor je een band die alles uit zichzelf heeft gehaald en een mooie samenvatting weet te geven van het beste van het genre.

Score:

84/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. By The Hand Of God
 2. The Whore Of War
 3. 7 Knives
 4. I Am The Night
 5. The Smell Of Death
 6. Can You See Us Now
 7. Kill Star Black Mark Dead Hand Pierced Heart
 8. Get In Line
 9. The Devil, The Mist, The Flame

Line-up:

 • Chalice Blood – Zang
 • Steven D. Rice – Gitaar, basgitaar, keyboard, zang
 • David Alusik – Basgitaar
 • Seamus Gleason – Drums

Links: