Khors – Where The World Aquires Eternity

Het zevende studio-album van deze Oekraïners handelt over de periode eind 1920, in hun geboortestad Kharkiv. Blijkbaar stond er in die tijd in deze stad een huis gebouwd in de vorm van een C. Deze letter staat voor “Слово” of “Slovo” wat “Woorden” zou betekenen. Dit gebouw huisvestte toen een hele verzameling kunstenaars alleraard. Deze mensen werden ergens in 1933 opgejaagd wild en werden verbannen, gevangengenomen of zelfs gedood. Je kreeg dus ergens een “Renaissance” binnen de Oekraïnse cultuur. Dit hele gebeuren is het vat van inspiratie voor het album Where The World Acquires Eternity.

Wisdom of Centuries, het album uit 2012, was het laatste album wat ik van deze kerels beluisterde. Het laatste wapenfeit bleek echter ook een EP te zijn, Beyond The Bestial. Ik ben deze toch even gaan opzoeken, om me weer wat eigen te maken met het geluid van deze oude rotten. Khors bestaat sinds 2004 en kan dus als één van ‘s lands meest gekende exportproducten aanzien worden.

De plaat klokt af niptjes boven de 50 minuten en herbergt muziek die perfect nog in het straatje ligt van wat reeds in het verleden afgeleverd werd. Donkere, doch helder geproduceerde, atmosferische black metal die zich kenmerkt door rollende drums, scherpe screams en verschillende lagen in de elektrische doch ook akoestische gitaren. Starvation start echter wat minder Khors-achtig, een blastpartij opent de deur naar het “Slovo” en is toch een brute starter. Het is echter niet lang wachten op de aspecten die ik net aanhaalde. En ondanks het feit dat de albumtitel en de songtitels ditmaal opnieuw in het Engels op het doosje staan, krijg je nu ook weer alles in het Oekraïns naar je toe gekeeld. En eerlijk gezegd, net als op de vorige platen blijft eigenlijk alles rustig voortkabelen op deze langspeler. Er zijn met ander woorden weinig of geen uitschieters. Hier en daar een solo, dan weer een cleaner, paganeske zanglijn of een blastpartij die wordt overgoten met een bijtend, strak melodietje. De beste song op de plaat is het erg atmosferische, door akoestische partijen gedragen Up The Ladder To A Lance.

Oerdegelijk dit Khors, ook met hun zevende plaat wijkt deband niet af van het pad dat reeds werd uitgestippeld vroeg in het bestaan. Voor kenners en liefhebbers een nieuwe aanvulling, een nieuw item in de collectie. Voor zij die op zoek zijn naar iets verfrissends, iets krachtigers, die gaan best op zoek naar iets anders.

Score:

70/100

Label:

Ashen Dominion, 2020

Tracklisting:

 1. Starvation
 2. Blessforsaken
 3. Crystals Of The Fall
 4. The Sea Of My Soul
 5. … And Life Shall Harvest One’s Past
 6. Up The Ladder To A Lance
 7. The Mist (Let This Devour A Snow)
 8. Beneath The Keen Edge Of Time

Line-up:

 • Khorus – Bas
 • Khaoth – Drum
 • Jorgis – Gitaar, zang
 • Andres – Gitaar

Links: