Khôrada – Salt

Het geroemde Agalloch, dat black metal combineerde met folk metal, doom metal en ambient, ging in 2016 na eenentwintig jaar en vijf albums uit elkaar. Zanger John Haughm zette zijn muzikale carrière voort in het nieuwe blackmetalproject Pillorian. Uit de as van Agalloch is nog een nieuwe groep herrezen. Gitarist Don Anderson, bassist Jason Walton en drummer Aesop Dekker vormden namelijk met de zanger van Giant Squid, Aaron John Gregory, de progressieve post-rockgroep Khôrada. Twee jaar na dato is via Prophecy Productions het verpletterende debuutalbum Salt uitgekomen.

Wie in Khôrada een Agalloch 2.0 verwacht, komt bedrogen uit. Je moet met die verwachting niet naar Salt gaan luisteren. Net als Pillorian is ook Khôrada een andere weg ingeslagen na Agalloch. Doomy en moody is het debuut echter toch te noemen. Khôrada kan typische Agalloch-elementen, zoals blastbeats en gitaar brakes, op een organische manier introduceren. In de instrumentale stukken is het muzikale talent van de heren goed te horen. Ik heb zelf nog nooit iets vergelijkbaars gehoord.

Zanger Gregory doet je aan Type O Negative’s Peter Steele denken, in het bijzonder tijdens Glacial Gold. Zijn cleane klanken passen goed bij het progressieve genre en komen het mooiste tot hun recht in het korte nummer Augustus. Je aandacht concentreert zich op zijn zang en je hebt haast geen gehoor meer voor de instrumenten.

In de teksten dwingt Khôrada de luisteraar om te reflecteren op de relatie van de mensheid met de planeet Aarde en de toekomst. In onder andere Water Rights en Wave State wordt ons verteld dat wij vroeg of laat de oorzaak zijn van massa-extinctie. De misantropie dringt in een esoterische en exotische sfeer naar binnen.

Na alle zeven nummers meermaals te hebben afgespeeld weet ik het zeker: Salt is een synergetisch geheel en geeft een indrukwekkende kennismaking met de band, zowel muzikaal als tekstueel. Geniet ervan!

Score

80/100

Label:

Prophecy Productions, 2018

Tracklisting:

1. Edeste
2. Season of Salt
3. Water Rights
4. Glacial Gold
5. Augustus
6. Wave State
7. Ossify

Line-up:

  • Aaron John Gregory – Vocalen
  • Don Anderson – Gitaar
  • Jason Walton – Basgitaar
  • Aesop Dekker – Drums

Links: