Khariot – Disymposium

Khariot – Disymposium
Eigen beheer, 2011

Wow, wat hebben we hier nu weer? Extreme progressive metal noemt het kwartet van Khariot uit Australië het zelf. Ik denk dat ze daar een heel eind mee in de goede richting zitten. Disymposium is het allereerste plaatje van de band, meteen een langspeler. Voorzien van een fraaie digipak belandde deze schijf onlangs op mijn deurmat.

Wie te porren is voor een fikse dosis snelheid, rollende basdrums, extreem riffwerk met uitspattingen die het menselijk brein soms te boven gaan en een black metal-achtige scream kunnen dit beter eens opsnorren want Khariot brengt een indrukwekkend stuk muziek met dit album. Soms heb je het idee dat je naar een meer progressieve insteek van Meshuggah zit te luisteren en niet veel later krijg je de indruk dat Shagrath van Dimmu Borgir de boel met wat zwartgalligheid komt bekleden. Dit album moet je beleven als geheel. Ieder nummer op zich bevat zoveel impulsen, zoveel ingrediënten dat het onmogelijk en onnodig is om het nummer voor nummer te beschrijven. Verrassend is wel het avontuurlijke intermezzo in Cacophony Of The Insane. Het nummer springt er gewoon net wat meer uit, maar blijft op muzikaal vlak even ziek (of zelfs zieker), ondanks dat er wat gas wordt teruggenomen. Qua productie en sound valt er niks te klagen op Disymposium. Alle elementen komen goed tot hun recht en voor een debuutplaat is dit gewoonweg indrukwekkend te noemen.

Zoek je een rustieke plaat voor wat achtergrondmuziek bij het lezen van een goed boek? Pak deze plaat er dan niet bij. Liefhebbers van muzikaal extremisme checken dit zeer zeker. Khariot is wellicht niet voor iedereen weggelegd maar levert wel een flinke prestatie met dit uur aan imposante muziek.

Tracklisting:
Khariot -Disymposium

 1. Malediction Eclipse
 2. Upon Thy Mortal Throne
 3. Crimson Sanctorum
 4. The Hermit
 5. Spectral Monarchy
 6. Dimension Shift
 7. Cacophony Of The Insane
 8. Cerebral Continuum
 9. Shade
 10. …Of Frail Entanglements
 11. 11:11

Line-up:

 • Gavin Foo – Guitars, Vocals
 • Shah Zaini – Guitars, Vocals
 • Michael Rule – Drums
 • Darren Joy – Bass

Links: