Keres – Homo Homini Lupus

Keres is een Italiaanse band die u niet moet verwarren met de Finse blackmetalband Kêres. Waar laatst genoemde een vrij matige variant van black in de markt zet, pakt dit gezelschap het compleet anders aan. De band bestaat sinds 2015 en is ontsproten uit de as van The Crying of Angels. Een tweetal muzikanten verliet de band en er kwamen vrij snel twee nieuwe muzikanten voor in de plaats. Het debuut Heresy werd in de herfst van 2015 opgenomen en nu is het tijd voor het opvolgende Homo Homini Lupus. Volgens de bijgesloten promo is het werk uitermate geschikt voor fans van HateVader, Behemoth, Svart Crown en Dark Funeral. Brute melodische blackdeathmetal dus. Dit is overigens het eerste album dat wij bespreken, hier op Zware Metalen.

En zo na de eerste luisterbeurten hebben de heren wat in de pap te brokkelen. Wanneer u denkt dat dit genre wel zijn optimum heeft bereikt, kunt u er niet verder naast zitten. Natuurlijk, het moet wel uw ding zijn, muziek met een bijzonder hoge intensiteit, niet alleen qua speeltempo, ook qua demonische overdracht. Dit is weer een band die zonder enige schroom alles van zich afwerpt en lekkere brutale, ‘in-your-face’ herrie laat horen. Wat opvalt zijn de vocalen. Die bestaan uit een donkere brul en een scherpere blackmetalvocaal, volgens de opgave van de bandbezetting van één en dezelfde persoon. Dit is wel een interessant gegeven, aangezien de twee varianten redelijk ver uit elkaar liggen.

De drummer gaat er met een absolute sneltreinvaart overheen, temporiseren is er nauwelijks bij. Deze mate van extreme bruutheid zal het dan ook met name goed doen bij de fans van de reeds in de eerste alinea genoemde bands. Het totaalgeluid zelf schuurt net even wat dichter tegen dat van Dark Funeral aan, al doen de drumcapriolen zonder enige twijfel weer meer aan Behemoths drummer Inferno denken. De gitaren en bas snijden en klieven zich door ieder nummer heen met verschillende nuances op het gebied van bruutheid en melodie. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het intense Eradicate the Infected Seed boordevol riffs, loopjes en melodische partijen.

Kortom, deze band slaat in als een bom. Een smaakvolle bom welteverstaan, vol vuur en venijn. Dit is 33 minuten knoeperhard headbangen en/of moshen. Het maakt helemaal niet uit of u daar nu wel of geen zin in hebt. De muziek op deze plaat schreeuwt er gewoonweg om. Uw eigen wil is daar zonder enige twijfel ondergeschikt aan. Verdomme, wat een overtuigende plaat, dit ultrabrute, strakke Homo Homini Lupus.

Score:

86/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

 1. Exist for War
 2. Immaculate Incarnation of Darkness
 3. Oblivion
 4. Pale Horse of Extinction
 5. Until Everythings’s Burned
 6. Leviathan
 7. Eradicate the Infected Seed
 8. Void and Silence

Line-up:

 • Ares – Vocalen
 • Azrael – Gitaar
 • Astahrot – Gitaar
 • Hrymr – Bas
 • Notrhakr – Drums

Links: