Katla. – Móðurástin

Het rommelde enige tijd geleden wat binnen hij Ijslands Sólstafir, wat maakte dat Guðmundur Óli Pálmason het niet meer zag zitten en daarom de hulp van Einar Thorberg Guðmundsson opzocht om Katla. in het leven te roepen. Symbolisch is deze bandnaam ook een verwijzing naar de gelijknamige vulkaan in het thuisland van deze band, die reeds honderd jaar niet meer is uitgebarsten. Tijd om het vuur weer aan te wakkeren.

Muzikaal is dit wel even wat anders, maar uiteraard is Sólstafir ook altijd erg experimenteel van aard geweest. Katla. doet eigenlijk nergens denken aan die andere band, met uitzondering van de Ijslandse taal die ook hier gebruikt wordt en het feit dat ook deze muziek niet zo maar in hokjes te proppen is. Móðurástin is een debuut dat zelfs moeilijk te typeren is op vlak van genre, dus laten we dat ook niet proberen. Wat opvalt is dat Katla. behoorlijk rustig en psychedelisch aanvoelt, maar een muzikaal geheel aanreikt met heel wat instrumentale diepgang en met beklemmende, warme zang in de moedertaal. Een beetje met een gothicfeel, maar op een erg experimentele, klassieke en atmosferische basis.

Er zit een erg mooie dynamiek in deze muziek, met ook tussen de nummers veel afwisseling. Hyldýpi is de eerste track die op die manier erg goed aanvoelt, met getokkelde noten, een atmosferische opbouw en vocale diepgang. Nátthagi past eveneens in dat straatje, met een eveneens erg fijne basvibe naast de atmosferische noten. Het valt me wel op dat deze band niet opbouwt naar climaxen, maar eerder mikt op het creëren van een fijne sfeer die vooral luchtig aanvoelt, maar toch wat emotionele diepgang bereikt. De twee volgende tracks nemen deze Ijslanders wat gas terug, om met de titeltrack het roer helemaal om te gooien en wat dreigende distortion en slepende diepgang aan te brengen. Meteen is dit ook de meest diverse track op de plaat, met vooral de vrouwelijke gastvocalen die erg moeten wennen op dit geladen geheel. Het duurt wel wat luisterbeurten vooraleer deze track went.

Voer voor fans van het experimentele dus. Dit debuut is een plaatje dat zowel luchtig als complex klinkt, maar telkens op zoek gaat naar emotionele diepgang. Zoals te verwachten is van een ex-lid van Sólstafir is dit een compleet eigen band met een nieuw concept dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Het past op die manier mooi in de Prophecy stal. Toch nog even deze tip dus aan het eind van het jaar (hoewel de CD er natuurlijk al even was)!

Score: 

84/100

Label:

Prophecy Productions, 2017

Tracklisting:

  1. Aska
  2. Hyldýpi
  3. Nátthagi
  4. Hvíla
  5. Hreggur
  6. Móðurástin
  7. Kul
  8. Dulsmál

Line-up:

  • Einar Eldur Thorberg Guðmundsson
  • Guðmundur Óli Pálmason

Links: