Kataklysm – Meditations

Als je aan een aantal liefhebbers van death metal vraagt wat de laatste goede plaat van Kataklysm is, zullen de meningen ongetwijfeld verdeeld zijn. Er zijn er die Of Ghosts and Gods aardig konden pruimen, maar voor anderen is het vet als sinds Shadows & Dust van de Canadese soep. Het nieuwste album Meditations is in ieder geval niet de plaat van de heropstanding geworden.

Het verwijt dat Kataklysm nu al enkele platen krijgt, is dat het allemaal zo slap is geworden. De hyperblast waarmee de band zich 15-20 jaar geleden mee op de kaart heeft gezet is nog steeds niet terug. Kataklysm is trager, voorspelbaarder en saaier geworden. Dieptepunt is waarschijnlijk Narcissist, simpelweg een kutnummer. Tekstueel is Kataklysm ook zo eentonig geworden. Stoer allemaal, maar na een tijdje bijna lachwekkend hoe Maurizio Iacono kwaad is op een hele hoop mensen (Guillotine, And Then I Saw Blood…). Vocaal denk ik niet dat ik hem nog moet voorstellen, iedereen weet ondertussen wel hoe hij klinkt.

In de mediatekst roemt de band de nieuwe productiemethode van de plaat. Het resultaat is wat mij betreft echter geen succes. Alles klinkt nogal industrieel en koud naar mijn smaak. Meditations is helaas geen terugkeer naar het razende en brute Kataklysm van vroeger. De midtempo, half-melodische sound die sinds In the Arms of Devastation overheerst, is nog steeds dezelfde. Deze plaat komt dus, net als vorige wat mij betreft, in het vakje ‘meh’ terecht.

Omdat de plaat ook geen echte oorwurmen bevat, kan je alleen maar hopen dat Kataklysm zich bij hun volgende optreden vooral op hun ouder werk zullen concentreren. Want live staan deze Canadezen gelukkig nog steeds als een huis en raast de hyperblast zoals vanouds. Op plaat klinkt Kataklysm echter als een gekooid beest dat zichzelf maar niet kan bevrijden uit een midtempo keurslijf.

Score:

65/100

Label:

Nuclear Blast, 2018

Tracklisting:

 1. Guillotine
 2. Outsider
 3. The Last Breath
 4. Narcissist
 5. Born to Kill and Destined to Die
 6. In Limbic Resonance
 7. And Then I Saw Blood
 8. What Doesn’t Break Doesnt Heal
 9. Bend the Arc, Cut the Cord
 10. Achilles Heel

Line-up:

 • Maurizio Iacono – vocalen
 • JF Dagenais – gitaar
 • Stephane Barbe – bas
 • Oli Beaudoin – drums

Links: