Kataan – Kataan

Beoordeel een boek, of in dit geval een EP, nooit op zijn voorkant. Meestal een wijs gegeven zou je zeggen. In dit geval kun je er echter toch wat kwaliteiten aan ontlenen. De hoes is namelijk ontworpen door Travis Smith. Wie zegt u? Nou, dit is toch een behoorlijk grote meneer in de kunst van de metalen uithangborden. Zo heeft hij bijvoorbeeld albums van onder andere Death, Opeth, Amorphis, Soilwork, Bloodbath en vele anderen in het zwaardere genre van artwork mogen voorzien. Nu zegt dat natuurlijk niks over de muzikale inhoud van dit schijfje, maar ik ben geneigd te denken dat getalenteerde creatievelingen elkaar altijd weten te vinden en versterken.

Dat blijkt ook hier het geval te zijn. We hebben hier namelijk te maken met een stel getalenteerde muzikanten. Kataan is een tweemansband bestaande uit Nicholas Thornbury (ex-Vattnet Viskar) en Brett Boland (Astronoid). Laat eerstgenoemde bandnaam je overigens niet misleiden. Beiden zijn namelijk afkomstig uit Amerika. De band met de Zweedse naam is gevormd in Plaistow (New Hampshire) en de band met de kosmische naamgeving kent zijn oorsprong in Lowell (Massachusetts). Hoewel deze plaatsen zich in twee verschillende staten bevinden zijn ze geografisch gezien nog geen 25 mijl van elkaar verwijderd en liggen ze ook nog eens op een steenworp van Boston. Zo, nu we de topografische verbondenheid hebben vastgesteld, kunnen we over naar de muziek. Ook daar vinden we namelijk zekere raakvlakken. Waar Vattnett Viskar experimentele, atmosferische post-black brengt vinden we in Astronoid proggy thrash geïnjecteerd met post-black en shoegaze. Dat maakt benieuwd wat deze heren ons voor hebben te schotelen.

Het antwoord daarop is… death metal. Die zag ik niet helemaal aankomen. Maar dan wel atmosferische, dystopische death metal met de te verwachten post-invloeden. Dat lijkt er al meer op! Kataan brengt op deze zelfbenoemde EP vier nummers die vol staan met muzikale landschappen die balanceren tussen melodische melancholie en agressieve dissonantie. De rauwe en flink vervormde gitaren staan daarbij in mooi contrast met de orkestrale ondersteuning die juist dromerig en sfeervol is. De raspende vocalen van Thornbury verraden zijn verleden in de zwarte metalen, maar zijn zeer passend binnen het thema dat Kataan ons hier laat horen. De combinatie tussen de slepende passages en razende secties voorzien van brute riffs en het betere drumgeweld is goed doordacht. Het geheel ligt daarbij erg prettig in het gehoor. Een zeer geslaagde kennismaking die mij doet verlangen naar de toekomstige muzikale uitspattingen van dit duo.

Label:

Prosthetic Records, 2021

Tracklisting:

  1. Erase
  2. Abyss
  3. Processor
  4. Vessel

Line-up:

  • Nicholas Thornbury – Zang, gitaar
  • Brett Boland – Bassgitaar, drums

Links: