Kardashev – The Baring of Shadows

Kardashev is een Amerikaanse band die vernoemd is naar de zogenaamde schaal van Kardasjov. Een indeling die door de betreffende Russische astronoom is bedacht om de technologische ontwikkeling van beschavingen te kunnen indelen. Een passende naam voor een band die ons voorziet van progressieve deathcore met post-invloeden en een laag aan atmosferische toevoegingen. Deze stijl wordt door de band zelf omschreven als deathgaze. Weer een nieuwe benaming voor het immer uitbreidende universum aan niches in de metalen wereld. Maar het klopt wel. Muzikale gelijkenissen kunnen hierbij gevonden worden in bands als Fallujah en Aegaeon, maar ook in Alcest en Gorguts. Dat levert een verrassend lekkere combinatie aan muziek op.

Daarbij was het ook nog verrassend dat deze laatste EP van Kardashev überhaupt in de Zware Metalen promolijst verscheen. Het betreft hier namelijk geen nieuwe release. De Amerikaanse formatie bracht dit laatste werkstuk vorig jaar al uit in eigen beheer. Ondertussen is de band echter opgepikt door Metal Blade Records en nu wordt het schijfje nogmaals met de wereld gedeeld. Dat is overigens volledig terecht. Muzikaal is er namelijk een hoop om van te genieten.

Kardashev heeft in de loop der jaren een natuurlijke ontwikkeling doorgemaakt in zijn geluid. De eerste (en tot op heden enige) langspeler Peripety liet voornamelijk de deathcore-wortels van de band doorschemeren, met voldoende ruimte voor melodie en atmosfeer weliswaar. Op de daaropvolgende EP The Almanac werd er al meer balans gezocht tussen de atmosferische passages en de brute segmenten. Een nummer als Between Sea and Sky is daar een mooi voorbeeld van. Dat brengt ons naar The Baring of Shadows waar er nog wat verder wordt afgestapt van de muzikale spierballentaal en nog meer de gevoelige kant van het spectrum wordt opgezocht. Dit komt zowel muzikaal als tekstueel goed tot uiting. Het geeft een fijne wisselwerking tussen dromerige, dissonante passages enerzijds en blastbeats en logge deathcore riffs anderzijds. Dit komt de muziek zeker ten goede en laat horen dat Kardashev flink gegroeid is als band.


Die groei zit hem dus grotendeels in de schrijfkunst van de nummers, maar ook zeker in de evolutie die vocalist Mark Garrett heeft doorgemaakt. Vooral zijn theatrale cleane vocalen zijn van grote pracht en leggen veel gevoel in de muziek. Daarnaast past hij in de extreme vocalen een breed arsenaal aan technieken en stijlen toe, wat het geheel zeer dynamisch maakt. Van diepe grunts tot hoge zwartgallige screams en rauwe vocalen uit de post-metalregionen. Het nummer Snow-Sleep is daar een mooie tentoonstelling van en vormt het hoogtepunt van deze EP.

Kardashev is een interessante band om te blijven volgen en de aansluiting bij Metal Blade Records zorgt ervoor dat de toekomst er rooskleurig uitziet. Hopelijk kunnen zij de ingeslagen weg vervolgen en zien we na twee EP’s binnenkort de tweede langspeler op de planken liggen.

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

  1. A Frame. A Light.
  2. Snow-Sleep
  3. Torchpassing
  4. Heartache

Line-up:

  • Mark Garrett – Zang
  • Nico Mirolla – Gitaar
  • Alexander Adin Rieth – Basgitaar
  • Sean Lang – Drums

Links: