Kaos Krew – Corruption Rules This World

Kaos Krew – Corruption Rules This World
Inverse Records, 2013

De Finse industrial metallers van Kaos Krew timmeren al bijna tien jaar aan de weg en wisten met hun vorige twee albums Devour en GlobalFobia toch wel wat zieltjes te winnen binnen het genre. De grootste meerwaarde hierbij was dat Kaos Krew zijn tanzmetal injecteerde met allerhande andere invloeden, zoals 80’s gitaarsolo’s of oosterse geluiden. Op Corruption Rules This World klinkt nog steeds de harde basis van weleer, maar het “tanz-gedeelte” heeft wat meer plaats gemaakt voor een duidelijkere structuur in de nummers en voor een nieuwe leadzanger die niet langer achter een hoop filters gestopt moet worden om het geheel staande te houden.

Kaos Krew ontpopt zich op zijn derde album als een band met een boodschap: onze aardkloot is om zeep! Dat industrial zich goed leent voor het apocalyptische karakter van de teksten, dat bewezen de pioniers van Ministry natuurlijk al veel eerder dan vandaag. Net zoals bij 95 procent van de industrialbands is Ministry dan ook een vanzelfsprekende invloed, maar het zijn vooral bands als Pain, Oomph, Rob Zombie en zelfs wat Prong die doorklinken in het geluid. Dat gezegd zijnde, is het duidelijk dat Kaos Krew ook buiten de grenzen van het eigen genre fans kan aantrekken.

Jammer genoeg is het niet alleen een goed geluid dat je bij Zware Metalen een hoge score oplevert. Je moet je ook onderscheiden van de anderen en net daar knelt het schoentje. Hoewel er op de spelkwaliteit weinig valt aan te merken, zijn er weinig piekmomenten op de plaat. Het instrumentale Speedbump is wel wat avontuurlijker door het progressieve middenstuk en gitaarsolo’s zoals in Be Our Hero of Von Oben geven ook wat extra kleur, maar dat volstaat niet om de hele plaat een niveau hoger te tillen.

Toch doen fans van Kaos Krew of de andere aangehaalde bands geen slechte zaak met de aanschaf van Corruption Rules This World. Het mag dan wel een album zijn zonder echte hoogvliegers, als een pudding in elkaar zakken doet het ook absoluut niet. Het pompende Planet Madness of het catchy Leave No Scars zijn bijvoorbeeld gewoon degelijke, leuke nummers waar heel veel andere “mindere goden” enkel blij mee zouden zijn. Corruption Rules This World zal wel nooit iemands all-time favoriete album worden, maar als aangename aanvulling op je (industrial) platencollectie is dit zeker niet slecht.

Tracklisting:
Kaos Krew - Corruption cover

 1. Planet Madness
 2. Be Our Hero
 3. Big Sale
 4. Close My Eyes
 5. Speedbump
 6. Better People
 7. Leave No Scars
 8. Fire-Eater
 9. Von Oben
 10. Into the Fire

Line-up:

 • Ulf Skog – Gitaar, bas, keyboard, programmering, zang
 • Massi Wickman – Leadzang
 • Göran Fellman – Gitaar, zang
 • Zacharia Ahlvik – Drum

Links: