Kaledon – Reign of the Forgotten Kingdom

Kaledon – Reign of the Forgotten Kingdom

Het blijft altijd iets aparts, dat eerste zilveren schijfje van een beginnend bandje. Dit keer betreft het de Italiaanse formatie KALEDON. In het thuisland inmiddels een aardig bekende band in de underground (men heeft aldaar in het voorprogramma mogen staan van niemand minder als Ronnie James Dio); doch in de rest van Europa wil het (nog) niet vlotten. ‘Legend of the Forgotten Reign’ is wellicht een eerste stap in de juiste richting. Dit is een debuut-album van formaat; de elf songs razen in zo’n drie kwartier uit je speakers. Alles is weer aanwezig: de double-bass drums; de twin-gitaar-soli en de hoge zang.


Het begint allemaal lekker standaard met het instrumentale “The Calling,” een voor Italianen inmiddels tamelijk obligaat bombastisch intro. Daarna schieten we door naar “In Search of Kaledon;” een heerlijk ouderwets Power-Metal nummer. Zanger Claudio Conti doet regelmatig denken aan Kai Hansen ten tijde van ‘The Walls of Jericho,’ al zal voor veel mensen hier de schoen wringen. Conti – evenals Hansen toendertijd – zingt namelijk ontiegelijk hoog, schel en bij tijd en wijlen zelfs aardig vals, en ik weet uit betrouwbare bron dat niet iedereen daar gecharmeerd van is. Het zij zo. Feit is echter wel, dat – als je je eenmaal door de zang hebt kunnen worstelen – dat de muziek zeer zeker niet verkeerd is. Het gitaarwerk jubelt de hemel in, de melodieën zijn dikwijls origineel en de productie is zeker niet beroerd te noemen. Vooral in de semi-ballade “Streets of the Kingdom” gaan alle registers open. Een dikke muur van gitaarwerk en de karakteristieke hoge zang, zorgen voor een waar luistergenot. Leuk is het vrolijke refrein van “Spirit of the Dragon,” een nummer afkomstig van de eerste demo van de band. Prachtig zijn de plechtige (kerk)-koorpartijen in “God Says Yes.” Het is alleen jammer dat het refrein hier zo zeikerig klinkt. Verdere aanraders zijn het mooie, balladesque “Deep Forest” en “The Jackal’s Fall” (begint met de one-liner uit de film Gladiator; “At my signal, unleash Hell!”).


Al met al een sterk album voor hen die een warm hart toedragen aan bands als het oude Helloween, Drakkar en Heimdall. Voor hen die bij de genoemde bands meters dik negatief kippenvel krijgen van de zanger en het soms rommelige spel: eerst luisteren luidt het devies.Tracklist:

1 The Calling

2 In Search of Kaledon

3 Army of the Undead King

4 Thunder in the Sky

5 Streets of the Kingdom

6 Spirit of the Dragon

7 Hero of the Land

8 God Says Yes

9 Deep Forest

10 Desert Land of Warriors

11 The Jackal’s Fall