Kal-El – Dark Majesty

Stoner blijkt in de laatste tien jaar enorm aan populariteit te winnen. Vele muzikanten hebben zich toegelegd tot het spelen van dit markante genre binnen de metal. Denk alleen al aan bands als Mammoth Mammoth, Void King, Boudain, Rezn en ons eigen Stone In Egypt. De oorsprong is natuurlijk terug te vinden in de muziek van Black Sabbath.

Kal-El is een band uit Stavanger, Noorwegen en staat sinds 2012 voor eerlijke, recht-toe-recht-aan stoner metal. Een voorliefde voor authentieke sciencefiction zorgt voor het thema van de teksten en de bandnaam (voor de mensen die niet bekend zijn met superheldenstrips, Kal-El is de ware naam van Superman/Clark Kent). Met invloeden van psychedelische rock, bluesrock en zelfs doom metal creëert Kal-El zijn karakteristieke sound die je dat gevoel van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw geeft. Versterk dit met het artwork van de releases en je waant je echt even terug in de tijd.

Met Dark Majesty brengen de heren van Kal-El hun vijfde volwaardige album op de markt. Door de laag gestemde gitaren en het trage tempo mogen we het gerust een stonerdoomschijf noemen. Acht superzware tracks leiden je door een universum waarin Barbarella en Buck Rogers zich thuis zouden voelen.

Vorig jaar bracht de band een ode aan grootmeesters Black Sabbath, door het nummer Paranoid op geheel eigen wijze ten gehore te brengen. In januari van dit jaar kregen we dan het eerste voorproefje op Dark Majesty, in de vorm van Spiral. Het is een meer uptempo song welke, ondanks het feit dat hij zwaar en donker klinkt, toch een duidelijke heavymetaluitstraling heeft. Het is ook één van de twee nummers die nog onder de vier en een halve minuut klokt.

In juni volgde het titelnummer Dark Majesty zelf. Hierin krijg je duidelijk te horen waar de band heen wil met het album. Een zware, logge stonerdoomtrack van bijna negen minuten waarin veel invloed te horen is van Black Sabbath ten tijde van de eerste vier albums.

Begin van deze maand kwam de derde single uit. Evenals de vorige single opgenomen in de video roulette van Zware Metalen, is Mica de laatste song voordat het volledige album verschijnt. Hoewel de stoner doom nog steeds overduidelijk aanwezig is, hoor ik in dit nummer wat meer invloed van southern rock. Denk een beetje richting Black Label Society.

Kal-El mag zich zeker tot de grotere namen van de stoner rekenen. Loodzware composities, klagerige zangpartijen, jaren 60 en of 70 uitstraling in zowel muziek als artwork en bijbehorend sciencefictionthema dragen alle bij tot een succesformule die voor de band goed werkt. Met Dark Majesty zetten Kal-El weer een stapje voorwaarts ten opzichte van voorganger Witches of Mars.

Score:

81/100

Label:

Majestic Mountain Records, 2021

Tracklisting:

 1. Temple
 2. Spiral
 3. Mica
 4. Hyperion
 5. Dark Majesty
 6. Comêta
 7. Kala Mishaa
 8. Vimana

Line-up:

 • Cpt Ulven – Zang
 • Doffy – Gitaar
 • Josh – Gitaar
 • Uncle J – Basgitaar
 • Bjudas – Drums

Links: