Kai Reznik – Scary Sleep Paralysis

Onze redactie ontving een uitnodiging op de eerste synthesizerles van Kai Reznik. Kai is een Fransman en zijn tweede handicap is dat hij ooit nog in Phalanx speelde, dat blijkbaar de voorloper was van het overschatte Treponem Pal. Was het ons liefdadigheidsgevoel, kampten we met een beangstigende slaapverlamming, of was het de noemer ‘industrial’ die ons overhaalde; het is te laat om erover te talmen, we aanvaardden de uitnodiging.

Zodoende kregen we vijf kunstmatige synthetische klankcollages te verduren. Dat is meteen het enige positieve dat daarover te vertellen valt: het zijn er gelukkig máár vijf. Het is Kai’s eerste lesje, dus probeert hij al z’n klankjes eens uit. Meestal één per één, een zeldzame keer durft hij zelfs eens twee toetsen tegelijk in te drukken. Flink dat hij dat al durft, zeg! Alleen moet Kai nog leren dat als je met je ene hand een akkoordje speelt, dat je dan met de andere hand best noten kiest die in dezelfde toonaard als dat akkoordje staan. Doe je dat niet, dan krijg je dus van die oorschelpverschrompelend valse uitschieters. Goed onthouden, Kai!

Nog een goeie tip: die rinkelende, hoge bliepjes zijn leuk voor computerspelletjes, maar als klankspel zijn ze te iel. Het favoriete geluid van Kai is dat van het sacrale orgel. Samen met die paar grootsere synthwaves had hij daar dansbare electro of duistere new wave mee kunnen maken, stel je dat eens voor! Dan moet er wel – al is het maar een fractietje – ritme of een compositorisch idee inzitten. Ach, ook dat zal Kai nog wel leren, niet? Net als die ‘ongelukjes’ die hij soms voor heeft, waarbij hij tijdens het orgel-spelen-voor-nog-net-iets-dommere-dummies overbodige alarmen, blaasgeluiden of rinkelende ijzerwaren doet afgaan. Niet op een knopje drukken is ook niet eenvoudig natuurlijk.

Laten we het zo zeggen: we worden liever badend in het angstzweet wakker naast een hoogbejaarde kerkorganist dan nog eens naar het hersenverlammend zwakke synthwerk van Kai te luisteren.

Label:

Atypeek Music, 2016kaireznick-scaresleepparalysis

Tracklisting:

  1. Zero Kill (Oll Correct)
  2. The Recognizer
  3. Post (ft. Sasha Andrès)
  4. Monster5
  5. Nails And Crosses (ft. Sasha Andrès)

Line-up:

  • Kai Reznik – Synthesizer

Links:

Score: 10/100