Kadavar – For The Dead Travel Fast

Sinds Berlin ben ik fan van het aparte gezelschap van Kadavar. De Duitsers speelden tot dan in op een bestaande doommarkt met iconen als Black Sabbath, maar wierpen het vanaf dat album over een andere boeg. Het drietal ging op zoek naar baanbrekend materiaal en een eigen sound en vond die gaandeweg. Op For The Dead Travel Fast, ondertussen de vijfde langspeler, heeft de band weer wat nieuwe stappen gezet.

Het eerste wat opvalt, is dat er geen zwierige nummers zijn op deze plaat zoals daar op de voorgangers wel wat potten gebroken werden met Die Baby Die en The Old ManKadavar lijkt in te zetten op oudere psychedelische kracht en durft aardig diep en mysterieus te klinken op deze nieuwe plaat. Dat gaat van The Beatles tot Pink Floyd, maar zonder dat de stevige, psychedelische stoner verdwijnt. In tegendeel zelfs, Kadavar weet er een eigen product van te maken dat bij momenten bikkelhard voorbijsleept of gewoon heerlijk wegbeukt, zoals op de vrijgegeven clip The Devil’s Master. Op Evil Forces lijkt het dan weer alsof Black Sabbath de grote sturende factor is, maar toch wisselen de sleepfases ook af met lekkere gitaarsolo’s en doet de band er zijn eigen ding mee.

Op dat nummer valt al deels op dat zanger Lupus wat meer diepgang opzoekt in zijn stemgeluid en lyrics, maar dat gaat nog veel verder op een rustig nummer als Saturnales en op de heerlijke nummers Demons In My Mind en de topper van dit album: afsluiter Long Forgotten Song. Het trio wil duidelijk niet enkel rocken op dit album, maar peilt de diepte in die verdraaid nostalgisch kan aanvoelen op vooral die laatste track. Eéntje die gewoon in je persoonlijke playlist moet, gewoon al voor de lyrics en heerlijke gitaarlijn. De vocale partijen zijn echter soms wel even wennen, zoals op Children of The Night, waarbij Lupus erg de hoogte in gaat bij momenten. Je moet er duidelijk voor zijn.

Interessant om vast te stellen dat Kadavar net vernieuwing zoekt, en vindt, in het alsmaar ouder klinken. Dat was al zo, maar nu richten ze zich ook op een dieper sentiment en psychedelische vibe die stoffiger was dan daarvoor. Ware het niet dat deze baslijnen zo heerlijk weerklonken en de productie zo haarfijn in orde was, zou je deze plaat volop in de jaren 70 plaatsen, en dat is wat mij betreft prima!

Score:

88/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. The End
 2. The Devil’s Master
 3. Evil Forces
 4. Children of The Night
 5. Dancing With The Dead
 6. Poison
 7. Demons In My Mind
 8. Saturnales
 9. Long Forgotten Song

Line-up:

 • Lupus – Gitaar, zang
 • Tiger – Drums
 • Dragon – Bas

Links: