Kadavar & Elder – ELDOVAR – A Story Of Darkness & Light

Toen ik een tijdje terug hoorde dat Kadavar en Elder samen een album zouden uitbrengen, was ik onmiddellijk enthousiast. Dit zijn niet alleen twee van mijn favoriete rockbands, nee het zijn dan nog eens twee bands die absoluut niet bang zijn om te experimenteren. Dit album kon dus wel eens heel interessant worden. Voor de gelegenheid werden de bandnamen samengesmolten tot ELDOVAR. Klinkt als een koninkrijk in één of andere uithoek van Tolkiens Midden-Aarde als je het mij vraagt, maar goed, het is de muziek die telt niet waar?

En over die muziek kan ik kort zijn: Dit is bijna net zo episch als de soundtrack van de Lord Of The Rings-films. Eigenlijk omschrijft de titel van deze plaat de muziek perfect! A Story Of Darkness & Light bewandelt de schemerzone tussen duisternis en licht. De bands trekken de luisteraar voortdurend tussen droom en werkelijkheid, tussen luciditeit en zintuiglijke afwezigheid. Nummers als Raspletin en Rebirth Of The Twins belichamen dit misschien nog het best. Op zich geen memorabele composities, maar ijzersterk binnen het geheel van dit conceptalbum. De beide singles van deze plaat, From Deep Within en vooral het magnifieke El Matador, steken er wat mij betreft echter bovenuit. Progrock op zijn best en de invloed van Elder op diens Duitse Kadavar-vriendje is onmiskenbaar. Heerlijk zweverig en doorbloed met lekkere gitaarriffs en -solo’s. Precies wat ik verwachtte van dit album feitelijk. El Matador deed me ergens denken aan de zachtere nummers van Coheed And Cambria, al was het maar omdat gastzanger Kristof Hahns stem hard doet denken aan Claudio Sanchez’ fragiele stemgeluid.

Eigenlijk mogen we de pandemie bedanken voor deze plaat. Eindelijk brengt de Pest dus eens iets leuks mee. Het Amerikaanse Elder heeft namelijk zijn thuisbasis in Berlijn. Onze goede vriend Covid besloot in 2020 dan weer om overal ter wereld een thuisbasis uit te bouwen. Hierdoor werden alle tournees natuurlijk opgeschort. De jongens van Elder hadden nu dus tijd zat en besloten een weekendje te jammen met de bekendste Berlijnse stonerband Kadavar. De bandleden kennen elkaar en zijn dus bevriend. Het weekendje jammen en brainstormen mondde echter (niet verrassend) uit in een samenwerking tussen de twee bands. Enkele maanden later volgde aldus de geboorte van deze A Story Of Darkness & Light, de liefdesbaby van een wild weekendje in Berlijn. Alhoewel, aan dit album is maanden gewerkt hoor. Perfectionistisch als dit bonte gezelschap is..

De samenwerking tussen Elder en Kadavar is wat mij betreft een schot in de roos. Beiden bands staan aan de top van de stoner- en/of psychrock en zoveel verschilt hun muziek niet (meer) van elkaar. Elder was al langer aan het evolueren van hardere stoner naar meer zweverige progrock en ook Kadavar dipte tijdens de quarantaineperiode zijn dikke teen in de progmuziek met de op gemixte emoties ontvangen The Isolation Tapes (2020). De muziek op dit album ligt dus volledig in de lijn van de verwachtingen. Het is een conceptalbum dat in zijn totaliteit dient beluisterd te worden. Ik zou de muziek nu niet bepaald omschrijven als geïnspireerd door Pink Floyd, maar er wordt wel degelijk geschaatst op van dat jaren ‘70 progrock-ijs. Het is een leuk album geworden, maar om even heel hard te zijn.. beide bands maakten reeds betere albums. Heel fijn, deze samenwerking, maar ik kijk toch vooral uit naar nieuw eigen werk van deze bands.

Score:

80/100

Label:

Robotor Records , 2021

Tracklisting:

 1. From Deep Within
 2. In The Way
 3. El Matador
 4. Rebirth Of The Twins
 5. Raspletin
 6. Blood Moon Night
 7. Cherry Trees

Line-up:

 • Christoph Lindemann (Kadavar) – Gitaar, zang
 • Christoph Bartelt (Kadavar) – Drums
 • Simon Bouteloup (Kadavar) – Basgitaar
 • Nick DiSalvo (Elder) – Zang, gitaar
 • Jack Donovan (Elder) – Basgitaar
 • Mike Risberg (Elder) – Gitaar, keyboards
 • Georg Edert (Elder) – Drums
 • Kristof Hahn (Swans) – Zang op El Matador

Links: