Kaali – Alone

Bands uit Vietnam: ik kan ze op één vinger van een met vuurwerk afgeknalde hand tellen. Bij bestudering blijkt Kaali niet een van origine Vietnamese band te zijn, maar is samengesteld uit een aantal expats woonachtig in Vietnam. Maakt verder ook niet uit, wat telt is de muziek. En die is, ook verrassend genoeg, redelijk accuraat met wat de band in zijn biografie beschrijft: blackened hardcore. Met Alone levert de band zijn debuut EP af, dat gepromoot wordt door Cutting Edge.

Bij dit genre denk ik al snel aan hoe bands als Ancst of Heaven Shall Burn hun nummers componeren. Waar bands in dit genre vaak een combinatie van stijlen laten horen, kiest Kaali ervoor in de nummers de genres naast elkaar te laten oplopen. Het gezelschap combineert redelijk rechttoe rechtaan hardcore-ritmes met black metal aandoende interventies. Zo maakt opener Child of War wel duidelijk. Een stuwend ritme met wat traditionele hardcore-zang, wordt afgewisseld met een tremolo riff waarin er ook lustig gekrijst wordt. Deze overgangen werken wonderwel goed en houden de muziek heel spannend en onderhoudend.

En zo gebeurt er in elk van de op dit vijf nummers tellende schijfje wel iets dat de aandacht vasthoudt. Bijvoorbeeld de moderne, bijna Djent-achtige benadering in het nummer Domain. Of de slepende brute zang over voortslepende akkoorden in Alone. Wat bij vlagen zelfs doomy klinkt, maar dan vanuit de hardcore benaderd. Dat lijkt sowieso het vertrekpunt te zijn in alle nummers die op deze EP staan: er wordt in bijna alle nummers begonnen met een solide hardcorebasis, waarnaar de nummers zich langzaam op andere terreinen begeven. Zo  kent het tweede nummer Paper Gods een bijna Cradle of Filth-achtig middenstuk, met een absolute mokerriff die zich door het nummer heen bijt.

In zowel Reborn als Alone stoeien de heren ook nog licht met elektronica. Iets wat Kaali best wat meer en vaker mag doen, want het past wonderwel in de wereld van Kaali. Het lijkt misschien allemaal een ratjetoe aan invloeden, en dat is het misschien ook, maar de nummers klinken heel natuurlijk en organisch en zijn met veel spelplezier uitgevoerd. Productioneel wordt alles ook nog eens bij elkaar gehouden doordat het de juiste punch meekrijgt die zo belangrijk is in deze muziek.

Ik vind deze EP een enorm aangename verrassing en hoop in de toekomst ook graag een volledig album van deze expats te horen, want de manier waarop Kaali de nummers samenstelt is bijzonder prettig en verfrissend

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Child of War
  2. Paper God
  3. Domain
  4. Reborn
  5. Alone

Line-up:

  • Rich Peto – Gitaar
  • Sergey Bochenkov – Drums
  • Cerrin Hendricks – Basgitaar
  • Viktor Nagradic – Zang

Link: