Jure Grando – Archaic Moon Mysticism

Dankzij het zomeroffensief van het Litouwse Inferna Profundus Records maken we ditmaal kennis met het Indonesische Jure Grando. Ook hun Archaic Moon Mysticism komt via dit platenlabel uit op vinyl en dit, hoe kan het ook anders, net voor de zomer. Ik schrijf “ook”, omdat gelijktijdig een heel arsenaal aan ijskoude blackmetalplaten je zomer komt verknallen. Denk aan Forbidden Tomb/Nansarunai, Abyssal Temple, Trembling Void of Fonsadera. Ik verwijs naar de respectievelijke reviews voor wat meer achtergrond bij deze platen. Elk één van deze releases zijn zo misselijkmakend en laten je opnieuw kennismaken met de echte ondergrond black metal. Zo ook deze release van Jure Grando.

Jure Grando maakt al snel meester van je middels orgeltonen die het bloeddrinkend wezen in je wakker maken. Vanuit de verte komt er vervolgens een stofwolk naar je toe geblazen door deze Indonesische band, die zo in staat is, ongezien, alle bloed uit je weg te zuigen. Een krasserige taperecorderproductie doet je vermoeden dat dit geheel is opgenomen in een vochtige garage die ergens verdwaald staat in een miljoenenstad. Een stad waarin Jure Grando zijn onschuldige slachtoffers wel zal vinden. Hij lokt ze naar zich toe middels eenvoudige, bezwerende riffcollecties, door merg en been snijdende vocalen en bijkomende dissonante ondertonen. Solitary Hymn To The Unholy Part I en II zijn misschien de meest ideale nummers wil je kennismaken met de diepste zieleroerselen van deze band.

Jure Grando zorgt wel voor weinig of geen variatie op deze plaat, wat op zich niet moet natuurlijk. Het is wel zo dat heel wat nummers zo moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn en makkelijk inwisselbaar lijken. Throne Of Illusion is voor de outro dan ook het laatste nummer met eenzelfde boodschap in eenzelfde uitvoering.

Opnieuw een brutaal en agressief ondergrond plaatje op Inferna Profundus Records. Deze platenboer weet de smerigheid op Aarde wel te vinden. Voor hen die zich in de handen wrijven bij het lezen van bovenstaande en die dus verkocht zijn aan releases uit de krochten van de ondergrond kan ik aanraden al de platen van het zomeroffensief, waarover ik al sprak, aan te schaffen.

Score:

75/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2022

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Within The Night Veil
  3. Solitary Hymn To The Unholy I
  4. Etheral Flame
  5. Archaic Moon Mysticism
  6. Solitary Hymn To The Unholy II
  7. Throne Of Illusion
  8. Outro

Line-up:

  • Onbekend

Links: