Juneau – 20/20

Zal ik het mezelf even makkelijk maken? Waarom niet! Dit lees ik op de eerste pagina die ik via google aangeboden krijg wanneer ik Juneau intyp: Juneau is een band uit Heist-op-den-Berg die in 2019 werd opgericht door Kevin Cravillon, Soren Van Bauwel en Antoon Verbeeck. Met een minimum aan instrumenten brengt het drietal een mix van post metal, black metal en post rock. Eind 2019 trok Juneau de studio in voor hun eerste EP, die in het voorjaar van 2020 werd uitgebracht. Momenteel werkt de band aan een eerste album, dat in het voorjaar van 2021 ter wereld komt. Voor wie niet echt thuis is in de aardrijkskunde van de Lage Landen: Heist-op-den-Berg is een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Drie heren hebben er dus drie nummers in elkaar gezet met zo weinig mogelijk instrumenten (x) en die de naam 20/20 meegegeven. U doet de berekening maar even zelf, dan geef ik mee hoe het klinkt.


Twee gitaristen en een drummer, het label post op hun voorhoofd, maken muziek. Op de hoes staat een deltavorming, denk ik, misschien is het een gebakken ei in een vuile pan. Ik heb honger, zoveel is zeker. Toch slaagt Juneau er in mij nog eens drie liedjes lang in mijn luisterstoel te laten zitten. Met een live-belevingsgezinde productie en een allesbehalve onzekere overtuigingskracht brengt het drietal nummers met een opstijgende sfeer, terwijl ze alsnog de ronk & grooves uit de snaren weten te halen. Dromerige passages wisselen stukken af waarbij je de indruk krijgt dat deze heren een zware voet hebben, zonder dat er veel complicaties optreden. Er wordt in de bio melding gemaakt van sludge en black metal, daar merk ik weinig van. Erg is dat niet, daar heb ik namelijk blackmetalalbums genoeg voor. Sludge, dat is iets anders, in de ranzige randen van een nummer als A Slow Colour hoor je inderdaad postmetal/sludge dissonantie en nervositeit. Misschien zelfs een heel klein beetje Deafheaven, met heel veel goede wil. Het is in de marge, een marge die Juneau zelfs niet per se nodig heeft om je te laten blijven zitten in je bureaustoel. Tot je uiteindelijk toch rechtstaat en luistert naar je hongergevoelens.

Zeker luisteren als je Consouling Sounds, Dunk!Records of Neurot Recordings uitgaves in je kast staan hebt en die geen stof laat vergaren.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

1. Ethos
2. A Slow Colour
3. Worn Away

Line-up:

Soren Van Bouwel – Drums
Antoon Verbeeck – Gitaar
Kevin Cravillon – Gitaar

Link: